Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vinduspoteten

André Jenssen (48) skifter blytunge fasadevinduer. Og han monterer de søteste plisségardiner. FOTO: Christopher Engås

Vinduspoteten

André Jenssen (48) skifter blytunge fasadevinduer. Og han monterer de søteste plisségardiner.

Tekst:

Publisert:

– Jeg skiftet glass hos IGP i vinter. Det var en skikkelig tung jobb skal jeg si deg, sier André Jenssen.

Han jobber for Krane glass & fasade AS, og det er gått halvannet år siden Longyearbyen fikk en lokal glassmontør. André gjør alt av glassarbeid, unntatt bilglass. I tillegg jobber han med gardiner og solskjerming. Men det var aldri helt meningen at han skulle fylle dagene med disse oppgavene.

– Jeg kom hit som vedheng, med mitt enkeltmannsforetak og flere kreative prosjekter i boksen. Det var bare kona Cecilie som hadde jobb, og jeg hadde vært utenfor arbeidslivet i en periode. Tidligere har jeg drevet et firma som spesialiserte seg på solskjerming og interiørtekstiler, og samarbeidet da en del med Krane. Jeg tok kontakt med selskapet da jeg kom hit, og så ble det til at vi prøvde å drive litt her, sier André.

Det gikk trått til å begynne med. Men etter hvert som det ble tydelig at han kunne jobben sin, kom oppdragene tikkende inn. Nå har André laget en spenende løsning til alle rommene i nye Svalbard hotell, han har skiftet solskjermingen på lokalstyrets hybler på Blåmyra, mange av bildene på veggene på Funken skal få nytt glass, og montert opp diverse gardiner og solfilter både her og der.

– Det er blitt stadig flere oppdrag, og jeg stortrives, sier André om den saken.

48-åringen kan mer enn glassarbeid. Han har spilt altsaksofon siden 70-tallet, men latt instrumentet ligge i noen år. Å komme til Longyearbyen med et instrument man behersker, uten å bruke det aktivt i kulturlivet, er imidlertid vanskelig.

– Man blir liksom bare dratt med av alle inkluderende og inspirerende mennesker som holder til i dette samfunnet, sier André som spiller i storbandet. Han synes det er spesielt morsomt når det dukker opp nye fjes på de ukentlige øvingene.

– Det var kult da ei ung dame møtte opp med fagott for en tid tilbake. Tenk, fagott i et storband! Men det er fantastiske ressurspersoner i miljøet, og de klarer å finne en stemme til det meste av instrumenter, sier André.

Han er ikke alene om å spille instrument i familien. Eldstejenta Ingeborg opptrer rett som det er med trompet, men behersker i tillegg flere andre instrumenter. Mellomstemann Peder har en forkjærlighet for bass, mens minstejenta Åse er glad i å synge. Kona er glad i piaonoet.

– Blir det konserter hjemme hos dere?

– Joda, men vi spiller ikke samtidig, ler André.

Godt kulturmiljø og en trivelig jobb er to av flere grunner til at familien Jenssen ikke har noe perspektiv på hvor lenge de skal være i Longyearbyen. Det er det unike med Svalbard som gjør at vi trives så godt.

– Hjemme i Tromsø er det som ei hektisk maurtue, der man opplever spisse albuer, høyt tempo og mer pes. Her er det større slakk, mer toleranse og hyggeligere mennesker, slik jeg opplever det. Og det er behagelig, sier André.

– Det er en av grunnene til at vi har lyst til å være her i noen år, legger han til.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!