Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verneverdige Susan

Selvom Susan Barr snart er ferdig med sitt yrkesaktive liv og i jobben hos Riksantikvaren har hun mange verv og et stort engasjement for polar historie- og kulturminne. FOTO: Ole Magnus Rapp

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Tekst:

Publisert:

Susan Barr er inne i sin siste måned som polar fagdirektør hos Riksantikvaren. Hun ser tilfreds tilbake på en rekke bevarte kulturminner på Svalbard etter nesten 40 års innsats her.

Taubanebukkene og -sentralen står som tydelige minner fra en driftig kull-periode og er blitt vedtaksfredet av Riksantikvaren. Svenskehuset var i forfall i 1982 og ble da restaurert, og husets dramatiske historie er blitt allment kjent. I Ny-Ålesund er 29 bygninger fredet. På Bjørnøya er blant annet Hammerfesthytta, Svalbards eldste bygning, satt i stand og ser fremtiden lyst i møte. I tillegg har en rekke små kulturminner fått oppmerksomhet og blitt tatt vare på, blant annet mange fangsthytter, etter Susan Barrs faglige råd.

Som en kuriositet kan nevnes at det var hun som tok initiativet i sin tid til at «den gamle sykehustrappa» ble rekonstruert og inngår nå i soldag-tradisjonen.

Alt vern har ikke gått like smertefritt. Susan Barr og lovene som skal ivareta fortidens minner, er blitt møtt med både bitre revytekster og glade tilbakemeldinger.

– Jeg hadde gjerne sett at fredningsgrensen på 1.1.1946 var kommet litt tidligere slik at blant annet Sverdrupbyen hadde stått i dag, sier Barr som til tross for pensjonist-status ikke kommer til å avslutte sitt engasjement for de mange polare spor etter menneskelig aktivitet. Hun er blant annet president i Den internasjonale arktiske vitenskapskomite, og levende opptatt av å spre nyhetene om hvor viktig de polare kulturminnene er.

– Det behøver ikke være store, prangende monumenter over menneskets kultur og utforskertrang. Selv en liten tuft forteller viktig historie. Den spennende og varierte polarhistorien bør våre barnebarn få oppleve via eksisterende kulturminner, sier hun.

Hun trekker gjerne frem pelene som stikker opp av jorden sør på Skjæringa. Her startet kullvirksomheten for over 110 år siden. Selv om bygningsmassen ble brent under andre verdenskrig, så kan restene, stiene i fjellsiden og sporene etter kulldrift fortelle mye til de kommende slekter.

Susan Barr har ord på seg for å være streng, men rettferdig. Hun liker å få spørsmål om kulturminnevern, og forlanger å være med når løsninger diskuteres. Sysselmannens folk restaurerer ikke kulturminner uten at den britisk-fødte damen har kommet med sine innspill. Og de blir som regel fulgt.

– Jeg erfarte fort at på slutten av 70-tallet var det liten interesse for polare kulturminner. Min rolle med å ta vare på sporene ble ikke alltid like godt forstått, sier hun. Nå er situasjonen endret, og sist helg var hun med på åpning av nytt museum i Ny-Ålesund, en satsing hun setter stor pris på.

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!