Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Venstre om

DEN RØDE FARE: Anne Margrethe Kleczka (46) er ny leder i Arctica-butikken, og har begynt å teste vareutvalget for å se om det holder mål. Hun er også sterkt opptatt av at bildene av henne ikke skal bli for kjedelige. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Venstre om

Anne Margrethe Kleczka er venstrehendt. Akkurat som resten av eliten.

Tekst:

Publisert:

– Jeg er ei dame som liker nye utfordringer. Ja, jeg får vel si dame, for jeg skjønner at årene går, sier Anne Margrethe Kleczka (uttaltes klesj-ka).

På et klaustrofobisk lite kontor i høyfjellsbutikken Arctica sitter den nye daglige lederen. Omgitt av skoesker og vareprøver, papirer og ansatte som går inn og ut. Hun er den eneste heltidsansatte, alle andre jobber deltid.

– Det er en utrolig fin butikk, og målet er å opprettholde det nivået. Jeg har begynt å prøve flere av klærne, slik at jeg kan stå inne for kvaliteten, sier hun.

46-åringen vokste opp i Arendal, men har bodd mange år i Oslo og Vesterålen. Etter to kortere perioder på øya, har hun i august flyttet hit for en lengre periode. Mannen fikk jobb hos Sysselmannen, og Anne Margrethe forberedte seg på å gå hjemme en stund før det dukket opp noe. Slik gikk det ikke.

– Vi har stortrivdes fra første dag. Det sosiale livet er så bra her at det blir mer hektisk enn nede, sier hun.

Blikket hennes faller plutselig på hånda til journalisten som knoter ned svarene på blokka si.

– Er du venstrehendt? Det er jeg også. Men du brukte kanskje ikke fyllepenn på skolen? Jeg husker at blekket ble dratt utover hele siden, og jeg skjønte ikke hvorfor jeg skrev så stygt.

Over hodet hennes snakket de voksne om at hun kanskje burde bytte hånd og tvinges til å skrive med høyre. Men de lot det være.

– Det er jeg glad for i dag. For venstrehendte er jo eliten, er de ikke?

Tre av fire barn er med til Svalbard. Med en i skolen og to i barnehagen, blir det begrenset med tid for Anne Margrethe til å dra på de største ekspedisjonene.

– Det har ikke vært så mye rom for meg den siste tiden. Før var det både klatring og fjellturer, selv om jeg på ingen måte er en ekstremsportutøver. Men jeg tar gjerne en tur på skuter til Fredheim. Og Platåberget og Sukkertoppen er greie steder å komme seg til uten å måtte ha barnevakt, sier hun.

En fritidssyssel har hun likevel fått plass til. Hun har meldt seg inn i Longyearbyen Røde Kors.

– Jeg håper at jeg kan bidra etter hvert. Røde Kors gir en veldig god opplæring som alle nye burde være med på. Der lærer du blant annet å forholde deg til naturen og ferdes i områdene her, sier hun.

Nå står mørketiden for døren. Anne Margrethe bare gleder seg.

– Selv om det offisielt var mørketid i Vesterålen, ble det aldri ordentlig mørkt. Så jeg gleder meg til å oppleve mørketida her. Alle snakker om den roen som senker seg når turistene drar.

Hun tenker seg om.

– Nå er jo Arctica litt avhengig av turister da, så du kan si at jeg er litt delt i dette.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!