Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Veien til Svalbard

Longyearbyens nye biblioteksjef Elin Anita Olsrud begynte denne uka. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Veien til Svalbard

Den nye biblioteksjefen Elin Anita Olsrud har vært nære på i lang tid.

Tekst:

Publisert:

For to uker siden fylte hun femti år. For én uke siden landet hun på Svalbard. De tingene henger sammen. Elin Anita Olsrud har nemlig vært på vei mot Svalbard store deler av livet.

Hun vokste opp på Oppsal i Oslo, i en treroms leilghet i blokk. Alle de tretti barna i klassen bodde i samme gate. Etter hvert ble hun gift, mannen var kokk. De så seg om etter ledige jobber på Svalbard. Han kunne få jobb, ikke hun. Så da ble det ikke noe av.

Som 37-åring begynte hun på bibliotekarutdanningen, etter flere år som markedsanalytiker i Hjemmet Mortensen. Tre år senere var hun ferdig utdannet. Elin tenkte igjen på Svalbard, men nei. Det ble for stort og barna var for små. Hun var heller med og bygget opp det nye biblioteket i Kolben kulturhus på Kolbotn.

For to år siden ble det en ledig stilling på biblioteket i Longyearbyen. Elin ergret seg. Hun hadde akkurat signert kontrakt på sin nye leilighet og hadde hendene fulle. Det ble ikke denne gangen heller.

Denne våren ble stillingen som biblioteksjef ledig. Den siste av barna hadde nettopp flyttet ut. Elin skjønte at hennes tid hadde kommet.

Og da gikk det fort. Hun ble videointervjuet torsdag, bedt om å komme oppover fredag, intervjuet igjen mandag og tirsdag, tilbudt jobben onsdag. Det gikk så fort at tvilen meldte seg. Hva med barna på fastlandet og nettverket der hjemme? Er det plass til ei som vever, elsker nynorsk og gjerne hører på Sex Pistols på ei øy langt nord i Norskehavet?

Og skulle det være plass til henne, kan du være sikker på at det ikke er plass til vevstolen på et rom på Blåmyra.

Men nå er tvilen skjøvet til side. Denne uken ruslet hun ned siste del av Vei 232 og begynte som biblioteksjef i Longyearbyen.

Endelig.

Nøkkelord

Se bildet større

Framme: Etter mange forsøk har Elin Anita Olsrud kommet seg til Svalbard. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!