Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vandreren

Øivind Lundh stortrives på Svalbard hvor han helt uventet har funnet spor etter egne forfedre. FOTO: Christopher Engås

Vandreren

For Øivind Lundh (66) er livet ei spennende vandring.

Tekst:

Publisert:

Han sprudler, vitser og gestikulerer, og ler ofte og hjertelig. Men spør ham om noe grunnleggende og eksistensielt, som grunnen til at han og kona flyttet til Svalbard for over to år siden, så får du et velreflektert svar.

– Det handler om lengselen etter å lære mer om meg selv. Vi reiser i livet, og for meg handler mye av den reisen om å finne ut hva livets kjerne er, sier Lundh.

Øivind Lundh er opprinnelig fra Oslo, men flyttet hit sammen med kona fra bygda Ogna sør i Rogaland. Dit reiser de to-tre ganger i året for å pleie forbindelsene, deriblant seks barn og 14 barnebarn. De første to årene jobbet Øivind på skolen, men da han fikk fast jobb i 70 prosent stilling på galleriet, fant han sitt sted i «ostekula» som han enkelte ganger referer til Longyearbyen som.

– Jeg trives veldig godt på galleriet. Jeg liker å orientere folk om hva vi har her, og så er jeg rimelig interessert i det også da, sier Øivind etter å ha tatt journalisten på en rundtur i lokalene.

– Har du noen kunstfaglig bakgrunn?

– Nei, og jobben min er mer å styre butikken her. Det er andre som har den kunstfaglige bakgrunnen. Men jeg har gjort mye annet rart her i livet, sier Øivind og nevner TV- og filmproduksjon, arbeid innenfor psykiatrien og drift av eget selskap.

– Kjeften og motet har hjulpet mange, legger han leende til.

Øivind Lundh har lært mer om seg selv enn han først trodde da han flyttet til Longyearbyen. Etternavnet hans skrives med en h til slutt, og det er ganske spesielt. Da han kom over Carl Lundhfjellet på Svalbard, ble han av den grunn nysgjerrig på hvem fjellet var oppkalt etter, og fikk nærmest hakeslepp da han fant svaret.

– Carl Lundh var min fars grandonkel. Han var jurist og med på å forfatte Svalbardtraktaten. Han var også den første styreformann i Store Norske, sier Lundh.

Og det er mer. Haroldfjellet har en enda nærmere forbindelse til gallerimed­arbeideren i Nybyen.

– Det er oppkalt etter oldefar Harold Lundh. Jeg har funnet ei blodlinje her oppe nå, og det er svært hyggelig, sier Øivind.

Øivind Lundh er pensjonist med tillatelse til å jobbe så mye han bare vil uten at det går utover trygda. Hvor lenge han skal holde på med det, og hvor lenge det går før vandreren vandrer videre igjen, vet han ikke.

– Kona og jeg tar et år av gangen. Kjenner på ting etter hvert. Når vi føler at lengselen etter venner og heim, barn og barnebarn blir stor nok, så flytter vi ned. Men foreløpig fortsetter vi vandringen her på vakre Svalbard, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!