Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Usikker, men sikker

Malin Nilssen Alexandersen leder ungdomspolitikken i Longyearbyen fra et ståsted som feminist og sosialist. FOTO: Christopher Engås

Usikker, men sikker

Malin Nilssen Alexandersen (17) vet ikke hva hun skal bli når hun blir stor. Men hun er helt sikkert feminist.

Tekst:

Publisert:

– Feminister er ikke bare opptatt av kvinnesak. Vi er opptatt av likeverd mellom kjønnene uansett. Jeg tror at vi i Norge har langt igjen til det er oppnådd, sier Malin Nilssen Alexandersen engasjert.

17-åringen går andre videregående i Longyearbyen, og beskriver seg selv som en pratmaker i klassen. Det kan kanskje være litt av grunnen til at hun er blitt leder i ungdomsrådet, og nå innehar posisjonen som ungdomsrepresentant i lokalstyret.

– Det meste som foregår i lokalstyret er jo interessant, også for unge. Det handler om vilkårene vi lever under i Longyearbyen, og ungdommen er en del av befolkningen som skal høres, sier hun.

Malin vet ikke hvor ofte hun blir å se på talerstolen, men hun lover å fleske til om det skulle bli nødvendig.

– Hvis det er noe som berører ungdommens kår, så vil det være naturlig for meg å ta ordet, sier hun, og nevner flere saker i forbindelse med Ungdomshuset (UHU) som hun er engasjert i.

– UHU er for lite åpent i dag, og så kan vi ikke være der uten at en voksen som er ansatt i enhet for barn og unge er der. Og så er jeg imot forslaget om at UHU skal brukes som midlertidig barnehage, sier hun.

Det er Arbeiderpartiet og AUF som ligger Malins hjerte nærmest rent politisk, og naturlig nok er det partiets skolepolitikk hun har best greie på.

– Alle skal ha like rettigheter, og så er jeg imot privatisering. Vi bør ikke ha private grunnskoler i Norge, sier hun bestemt.

Malin har lang fartstid bak seg på Svalbard. Hun flyttet opp fra Trondheim sammen med lillesøster Marte, mamma Anne Lise og pappa Per i 2004. Da var hun bare fem år gammel. Oppveksten på Svalbard beskriver hun som bra.

– Det har vært veldig trygt og bra. Det er et lite og oversiktlig samfunn, sier hun.

Hun føler seg ikke spesiell som har fått vokse opp i Høy-Arktis, før hun kommer til fastlandet.

– Da spør folk om vi snakker norsk, om vi har sett isbjørn og sånne ting. Men det er bare artig, sier Malin.

Hun har fått erfare livet på fastlandet på egen hånd, gjennom et skoleår på Bardufoss i 2014. Selv om studieretningen helse og oppvekst ikke var den rette for Malin, fikk hun smaken på noe annet som hun håper framtiden skal bringe mer av.

– Det var litt deilig å bo alene, og slippe maset fra mamma og pappa. Av og til føles det litt smått å bo i Longyearbyen, og derfor gleder jeg meg til å få reise ut når jeg er ferdig med videregående, sier hun og angir Trondheim som en mulig plass hun har lyst til å studere.

Malin vet ikke hva hun skal bli når hun blir stor. Studier i rettsvitenskap er en mulighet, men ikke umiddelbart etter videregående. Da vil hun jobbe og reise litt. Hun vet ikke hva slags arbeid hun da skal gjøre og hvor hun vil reise, men utfartstrangen kan leses i det unge ansiktet.

– Hvor er du om ti år?

– Hvem vet. Jeg tror jeg er en eller annen plass på fastlandet og jobber. Om ti år er jeg bare 28, så det er ikke sikkert jeg har barn, sier Malin.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!