Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trekker etter fuglene

Jan Feryns (53) fra Belgia er aldri langt unna kikkert og kamera. Det kan jo hende at en sjelden fugl dukker opp. FOTO: Monika Aaserud

Trekker etter fuglene

Mens fuglenes reiserute bestemmes av årstidene, styres Jan Feryns (53) ferier av sine venners forespørsler.

Fuglekikkeren fra Belgia sier ikke nei når han blir bedt med på tur av likesinnede. Det har ført han verden rundt. Nesten.

– Jeg har ikke vært i Australia, men på alle de andre kontinentene. Blant annet har jeg sett på fugler i Israel, Kenya, Marokko, Kasakhstan, Spania og Texas, forteller han.

Svalbardposten treffer 53-åringen rett ved campingplassen på Hotellneset. Han har slått seg ned på en benk med to kikkerter og et kamera. Ved siden av ligger fugleboka. Bekledningen tyder på at han har erfaring med å sitte rolig i mange timer.

– Hvorfor ville du akkurat hit?

– Jeg ble spurt av en venn om jeg ville være med, og jeg klarer ikke å si nei til noen som ber meg med på tur. Men jeg er veldig glad for at han foreslo å reise akkurat hit, for jeg har drømt om å komme meg til Svalbard. Om vinteren ser vi mange av fuglene som er her og hekker om sommeren. Jeg ville se de fuglene i deres sommerlige miljø, sier han.

Han sikter blant annet til hvitkinngås og kortnebbgås.

– Det som gjør meg fascinert av fugler er alle historiene de har. Det er ganske utrolig at de flytter seg over så store avstander og lever på så forskjellige måter. I tillegg er de jo veldig vakre også, forteller han entusiastisk.

Fascinasjonen har han hatt siden han var 18 år. Hvor mange timer han har brukt og bilder han har tatt, er det umulig å tallfeste.

– Om du spør min kone vil hun nok hevde at det er litt for mange, sier han.

Turen han er på nå, startet i Nederland. Derfra gikk båten til Skottland og Fair Isle. Deretter ble kursen lagt til Jan Mayen og polarisen, før han nå 16 dager etter, er på Svalbard. Reisefølget består av 22 fugleentusiaster som kaller seg selv «Djoniboys».

– Djoni er en kamerat som stort sett er reiselederen vår, derav navnet. På denne turen er riktig nok ikke Djoni til stede. Han er nemlig redd for båter og ville ikke være med, sier Jan Feryns og rister oppgitt på hodet over kameratens vannskrekk.

Under hele intervjuet holder han kamera i hendene, klar til å knipse et bilde om den rette fuglen dukker opp. Han håper også å få et glimt av en hvithval mens han er på besøk i nord.

– Jeg er interessert i alt som har med naturen å gjøre og jobber som rådgiver for firmaer som ønsker å sette i gang med miljøtiltak. Jeg leder et kontor med seks ansatte, og vi gir blant annet råd til selskaper i stålindustrien, forteller han.

Selv om han er en naturens mann liker han best å trene innendørs. En gang i uka spiller han squash med en kamerat. Det tar ikke lang tid før han innrømmer at det er drinkene etter treningen som er motivasjonen for den fysiske aktiviteten.

– Det er viktig å ordne seg slik at det man gjør blir morsomt, sier han.

– Hvordan ville verden vært om du fikk bestemme?

– Da ville ingen blitt eldre og ingen skulle dødd. Jeg skulle også ønske at alle i hele verden var heldige. Om jeg fikk gjennomført dette hadde jeg ikke trengt å spille squash i det hele tatt. Da kunne vi ha gått rett på drinkene, sier han lattermildt.

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!