Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Torgeir i Tårnet

Meteorologikonsulent Torgeir Mørk på flyplassen blir stadig oppringt av privatpersoner som lurer på hvordan været blir. Det synes han bare er hyggelig. FOTO: Geir

Torgeir i Tårnet

Alle snakker om været, og da gjerne med meteorologikonsulent Torgeir Mørk på flyplassen.

Tekst:

Publisert:

Torgeir Mørk (63) har vært naboen til «Rally-Petter» på Spydeberg, men tilbringer nå dagene med det som trolig er Longyearbyens beste kontorutsikt. I elleve år har han vært en institusjon og nærmest et orakel for befolkningen. Ikke at han kan kontrollere været, men han har ofte gode tanker om hva vindtrollet kan finne på i framtida.

– Hovedjobben min er å utføre flyværtjeneste, og forutsi forholdene for avganger og ankomster. Da spesielt for de lokale flyene og helikoptrene, sier Mørk, meteorologikonsulenten på flyplassen.

– Men så har du jo den andre delen av jobben, nemlig å utføre en tjeneste for folk. De ringer ofte når de skal ut på tur, for å spørre hvordan det blir, sier han.

Butikkværet
Pågangen er spesielt stor foran store utfartsdager. Mørk er klar til å besvare spørsmål fra hvem det skulle, når det skulle være.

– Folk tar ofte kontakt, særlig før de skal ut på langturer. Henvendelsene kommer overalt, ikke bare på telefon. Jeg får også spørsmål når jeg er på butikken, og blir kontaktet via iridium av ekspedisjoner som er ute, sier han.

Mens mange setter pris på å koble helt ut etter arbeidsdagens slutt, har ikke Mørk noe ønske om å gå helt hjem.

– Nei, jeg synes det er hyggelig at folk tar kontakt. Jeg har hatt jobbtelefonen viderekoblet til mobiltelefonen 24 timer i døgnet i ti år. Når du først har denne jobben, har du et ansvar, sier Mørk.

Påskeværet?
Påska står for døra og mange forbereder seg på turer av både lang og kort varighet. Men så langt har ikke meteorologikonsulenten merket noe økt pågang.

– Ikke foreløpig, men vi får se. Det kommer an på værmeldinga folk leser på for eksempel Yr. Hvis det ikke er tvil om hvordan forholdene blir, da får jeg nesten ikke noen henvendelser. Men om det er mulig uggent vær i vente, da er det enkelte som ringer, sier han.

Torgeir Mørk fascineres av været, særlig på Svalbard hvor det er «uforutsigbart, kaotisk og interessant å forutsi». På nittitallet var han tre år i den samme jobben som nå, men måtte reise tilbake til fastlandet. Der ventet han i ti år på å få komme tilbake.

– På den tida varte engasjementene i tre år. Etter det, var det ikke noe valg. Da ble du deportert tilbake. Så det ble å vente på en ny åpning, sier han.

Snart over
I løpet av de ti åra var han blant meteorologikonsulent på Fornebu, fram til nedleggelsen og at Gardermoen tok over som landets hovedflyplass. Der arbeidet han til en ny Svalbard-mulighet materialiserte seg i 2004. Han var aldri i tvil.

– Ja, jeg ville tilbake. Jeg hadde tenkt på det i ti år, så jeg kom opp med hele familien på seks, sier spydebergingen som hadde Petter Solberg som nabo.

Hva framtida bringer, vet han ikke. Kontrakten på flyplassen går ut neste år.

– Så er det kanskje slutt. Vi har en pensjonsalder på 63, og det er jeg i år. Vi får se hva som skjer. Får jeg tilbudet om å fortsette, kan det hende jeg sier ja takk, sier han.

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!