Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tok det som kom

Tok det som kom FOTO: Christopher Engås

Tok det som kom

Sara Cohen (26) jobber fortsatt med å bli vant til tanken om at hun har en fast og givende jobb.

Tekst:

Publisert:

– Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle ha en mastergrad når jeg var 24 år gammel, og langt mindre en fast jobb jeg trives så godt med, sier Sara når Svalbardposten treffer henne på kontoret hennes på Unis.

Hun betegner seg selv som geologiavdelingens tekniker, med tilleggsoppgaver innenfor sikkerhetskurs, logistikk og feltarbeid. For eksempel måtte intervjuet gjøres kjapt tirsdag denne uken fordi:

– Jeg må pakke og planlegge en hel masse ting fordi vi skal til Pyramiden med noen studenter i morgen. Blir herlig å komme seg ut et par dager, men det er litt jobb, sier hun.

Sara er fra Juneau i Alaska, og mener selv at hennes ankomst i Longyearbyen for fem år siden skyldes en hel masse tilfeldigheter.

– Ok, her er greia. Jeg bodde i Juno til jeg var 18, så dro jeg for å studere på universitet i Washington DC – fordi jeg ville bli noe innenfor noe internasjonalt, sier hun, flirer og veiver litt med hendene, før hun fortsetter:

– Så ville jeg ikke bo i Washington DC likevel eller studere sånne internasjonale greier, og så dro jeg til University of Oregon og begynte å studere geovitenskap, sier hun og puster for å rekapitulere.

– Jeg kom til Svalbard første gang i 2010 og studerte et år her, dro tilbake til USA, var innom universitetet i Oslo, før jeg kom hit. Her tok jeg mastergraden min på permafrost i 2013.

– Og siden har jeg bare blitt her, smiler hun fra øre til øre.

– Hvorfor har du bare blitt her?

– Fordi tilfeldige muligheter bare fortsatte å dukke opp. og det har vært bare så lett å si ja til dem. Nå har jeg en jobb som jeg elsker i et område som jeg elsker å være i. Det ville være vanskelig for meg å bo noen andre steder enn i Arktis, sier Sara.

Sistnevnte innstilling gjør at Sara konkluderer med at hvis hun skal flytte tilbake til hjemlandet, må det bli til hjemstaten Alaska.

En del beboere i Longyearbyen klager stundom på noe som ligner på brakkesyke. Da må de ha seg en tur til fastlandet, eller andre steder for å lufte sjela si. Sara løser problemet på en annen måte.

– Hvis man drar ut på tur i noen dager, framstår Longyearbyen som et metropolis. Og man føler seg mye bedre, sier hun.

På fritiden liker Sara å gjøre nettopp det – dra ut med en tre fire venner og oppleve Svalbards natur. En annen ting hun føler hun burde gjøre på fritiden, men som hun ikke har klart å gjennomføre ennå, er å lære seg norsk.

– Huff ja. Jeg klarer å lese norsk. Og så klarer jeg meg fint med engelsk i samfunnet ellers. Men jeg må bare innrømme at jeg er en norsk-kurs «drop out», sier hun og bruker et litt nedsettende utrykk fra sitt eget språk om folk som ikke fullfører kurs og studier.

– Men jeg skal prøve igjen. Det er en slags plikt å kunne snakke språket når man har oppholdt seg i et norsk område i fem år, legger hun til.

Den muntre og ledige tonen i samtalen fører til spørsmålet om den unge kvinnen fra Alaska blir skikkelig forbannet noen ganger.

– Forbannet? Jeg? Nei. Da må du virkelig gjøre noe skikkelig dumt. Ikke blir jeg stresset heller. Hvis man ikke har store forventninger eller haster for å få ting gjort, vil man lettere bli skuffet – og forbannet. Så det unngår jeg, sier Sara Cohen.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!