Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tjora seg til Svalbard

Kjendislærer Håvard Tjora fikk det travelt med TV-jobbing, bokskriving og foredragsvirksomhet på fastlandet. Et roligere liv på Svalbard gir ham mer tid til sønnen Johannes, dattera Eiril og kona Viktoria. FOTO: Christopher Engås

Tjora seg til Svalbard

Håvard Tjora (35) blir kalt «superlærer» i mediene. Men selv en lærer av det formatet lærer nye ting – hele tiden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.09.2013 kl 09:28

– Siden jeg kom til Svalbard har jeg lært om isbjørn, og andre farer som kan lure i det arktiske landskapet. Og så har jeg lært mye om den lokale geografien, stedsnavn og sånne ting, sier Håvard Tjora mens han spankulerer rundt i gatene i Gruvedalen med sønnen Johannes (2).

Tjora har også lært noe annet som er helt vesentlig for livskvaliteten – at det er godt å ha fri til å kunne nyte livet nå og da. Etter to sesonger med tv-dokumentarserien «Blanke ark» på TV Norge – med gode seertall – ble han en svært ettertraktet mann. Bøkene «Blanke ark» og «Mattemagi» bidro ytterligere til dette. Snart gir han ut boka «Verdt å vite». Men det har vært travelt.

– I 2009 og 2010 holdt jeg 500 foredrag, jobbet for Dagbladet, skrev to bøker, og lagde tv-serie. Etter tv-greia ble det stor pågang med forespørsler om foredrag. I tillegg hadde jeg kone og barn. Jeg trodde interessen skulle avta etter ei stund, men slik ble det jo ikke. Det ble veldig hektisk, sier Tjora og forteller akkurat hva han har lengtet etter, og som han nå har fått i Longyearbyen.

– Sånn som i dag. Å kunne spankulere rundt med Johannes i bygatene og se på omgivelsene, uten å ha noe press på meg. Det er deilig det. Nå skal Johannes snart ta seg en lur, og jeg slipper å tenke på at jeg da må sette meg ned og skrive. Deadlinen er borte, og det kjennes veldig godt.

Forespørsler om foredrag og annet kommer fortsatt inn støtt fra fastlandet, og Tjora tar en del oppdrag. Men mange ganger er det rett og slett ikke mulig.

– Jeg må bare si nei. Jeg er jo på Svalbard. He he…

Det var Magasinet Mamma som først fikk greie på Håvard Tjoras planer om å flytte til Svalbard. I spalten «Daddy kul» avslørte han planene, og snart skrev andre medier også om det.

– Hvorfor Svalbard?

– Jeg har vært her fire ganger tidligere, og er fascinert av stedet. Etter at jeg holdt et foredrag (!) på Longyearbyen skole i januar i år, dro jeg hjem, overtalte kona, og så søkte vi jobber her begge to. Dermed dro vi oppover med begge barna. Og vi trives veldig godt, sier Tjora, mens han beundrer en regnbue som slår ned i Adventfjorden like bak seg.

Tjora, som underviser på ungdomstrinnene, har ikke helt kvittet seg med stresslivet. Han reiser fortsatt mye, og har derfor bare halv stilling som lærer ved skolen.

– Det passer meg utmerket. Da får jeg tid til å holde på med litt av de tingene jeg gjorde før jeg flyttet hit, for jeg liker å jobbe med det også. Men det blir uansett et roligere liv enn før, sier superlæreren.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!