Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tilfeldig turistguide

Best på salg: Galina Paramonova liker seg godt i inngangen til Svalbardbutikken. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Tilfeldig turistguide

Galina Paramonova storkoser seg både som selger og turistguide.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.06.2014 kl 12:12

I inngangen til Svalbardbutikken sitter ukrainske Galina og smiler lunt. Hun selger suvenirer og kunst som familien hennes har laget, og i dag er det spesielt mange cruiseturister innom. Den store kunstneren i familien er Ivan Khapchuk, som er faren til Galinas kjæreste, Dima.

Hun beskriver kunsten han lager med det russiske ordet krasivo. Dette betyr at den ikke bare er vakker, men noe man vil henge i stua og vise frem lenge, forklarer hun.
– Ivan Khapchuk lager det meste, og alt er håndlaget, bortsett fra steinene. Han maler selv alt, og brenner inn kunstverk i tre, opplyser Galina.

Ivan bruker ulike materialer, blant annet gevir fra reinsdyr, for å lage suvenirene. I tillegg driver Dima sin søster og mor mye med maling og håndverk, og også noe av deres kunst er til salgs hos Galina.
– Hva med deg - har du laget noe av dette?
– Nehei, ler Galina. – Jeg er best på salg, og å lage mat. Jeg maler og tar en del bilder, men ikke noe som kan selges.

Galina sitter svært sentralt til på Svalbardbutikken, og i løpet av samtalen er det flere som kommer bort og spør henne om hjelp til å finne veien.
– Jeg driver ikke bare med salg av suvenirer, men må også hjelpe en del turister som er på ville veier, og som ikke finner frem dit de skal. Det er bare hyggelig, fordi noen av dem blir stående og se på kunsten, og kjøper kanskje noe, forteller Galina. Mange spør henne om hvor de kan finne internettkafé, toalett, bank, og postkontor.

Galina er egentlig utdannet førskolelærer, og sier at hun gjerne vil arbeide mer med barn.
– Her på Svalbard jobber jeg litt som barnevakt, men vil gjerne få jobbe i en barnehage en dag.

22-åringen er født og oppvokst i regionen Donetsk i Ukraina, hvor konsekvensene av
Russlands invasjon merkes sterkt.
– Det er godt å være i Norge nå som det er så mye usikkerhet rundt hva som skjer i Ukraina. De som er hjemme nå venter på at de russiske styrkene skal komme og hjelpe, sier Galina. Hun forteller at det likevel er sårt å ikke ha mulighet til å dra hjem og besøke sin egen familie og gamle venner.

Selv har hun kun bodd på Svalbard i to år, men familien til kjæresten har en sterk tilhørighet til øygruppen.
– Jeg liker meg her på Svalbard, med all den fine naturen. Her får du virkelig kjenne vinteren på kroppen, og det er nok av frisk luft. Jeg liker meg også i Barentsburg, hvor Ivan har vært gruvearbeider i rundt 20 år, før han dro tilbake til Ukraina. Kona hans, Svetlana, har også arbeidet der lenge, forteller Galina ivrig.

Selv om mange turister kommer innom er nok størsteparten av kundene nordmenn.
– Nordmenn handler veldig mye hos meg, og er kanskje spesielt glad i motiver fra gruvene. Jeg tror Ivans gruvemotiver henger i halvparten av husene i Longyearbyen, minst! ler Galina.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!