Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tilbake på gamle trakter

Birger-Johan Lund (80) ble født i Longyearbyen, og tilbrakte de fem første årene av sitt liv der de gamle brakkene stod i området mellom Svalbard kirke og kirkegården. Han returnerte senere til Longyearbyen for å jobbe. FOTO: John Christian Nygaard

Tilbake på gamle trakter

Birger-Johan Lund ble født på Svalbard den 21. august 1936. Forrige helg var han tilbake for å feire 80-årsdagen.

Tekst:

Publisert:

– Jeg er var for ung til å huske hvordan det var å vokse opp her, men slik jeg føler det hadde vi et godt liv, sier Birger-Johan.

Faren hadde drevet som fangstmann i to-tre år før han fikk jobb som stiger i Store Norske. Moren jobbet i en av messene, til hun etter hvert sluttet for å ta seg av to barn. I 1936 kom tredjemann til verden, Birger-Johan.

– Vi bodde her frem til evakueringen under krigen. Da ble vi hentet av engelskmennene, tatt om bord i «Empress of Canada» og eskortert til Skottland.

Der ble faren tatt inn i de norske militære styrkene, og familien flyttet mye på seg, alt etter hvor miltæravdelingen var stasjonert. I Skottland fikk han også en lillesøster, og familien bodde der frem til frigjøringen i 1945.

Men det ble ingen retur til Svalbard etter krigen. Faren hadde nemlig fått beskjed om at han ikke var ønsket tilbake.

– Årsaken var vel egentlig at far var en streng og rettferdig herremann. Da vi skulle evakuere, ble det til at ledelsen og de såkalte A-funksjonærene gikk om bord og tok de beste lugarene. Han sa ifra at han mente kvinner og barn måtte få plass først, så fikk mennene ta det som var igjen. Det ble ikke godt mottatt av ledelsen, sier Birger-Johan og ler.

Familien endte etter hvert opp i Harstad, og i 1956 flyttet han hjemmefra og gikk befalskolen. Etterpå ble Birger-Johan stasjonert på Skjold i Indre-Troms, før han på forsommeren i 1957 fikk beskjed om å returnere til Harstad, som instruktør på befalskolen.

– Jeg spilte fotball på den tiden, og Harstad IL ville ha meg tilbake. De hadde sine kontakter, og sørget for at det ble slik. Det gikk bra, helt til jeg røyk uklar med skolesjefen, sier Birger-Johan og ler igjen.

Da gikk ferden videre til Bardufoss, hvor han jobbet til han ble irritert på bataljon­sjefen. Så ringte han Store Norskes kontor i Harstad og lurte på om de kunne skaffe ham jobb på Svalbard.

– Har du problemer med autoriteter?

– Nei, men hvis noen tok en dum avgjørelse, så sa jeg det. Jeg tåler ikke urettferdigheter, og hvis noen blir behandlet dårlig så sier jeg ifra, uansett hva slags konsekvenser det får for meg. Jeg har levd etter det prinsippet at jeg alltid skal greie meg uansett, og det har jeg gjort. Jeg har greid meg helt utmerket, sier 80åringen og smiler igjen.

I 1960 flyttet han opp til Longyearbyen og begynte på skeideverket på Hotelneset. Deretter ble det arbeid i Gruve 5, før han forlot Svalbard for godt to år senere.

– Jeg savna ikke Svalbard noe spesielt da jeg dro. Jeg har vært vant til å flytte mye, og hadde andre ting å gjøre. Plutselig hadde jeg ei kone og en jobb på Fornebu.

Men Birger-Johan synes det er koselig å komme tilbake. Både 70- og 75-årsdagen ble feiret i byen hvor han ble født.

– Jeg ser stadig at det har skjedd forandringer, men slik er fremskrittet. Det er bare synd at det ikke er mer gruvedrift. Jeg vet ikke hvor lenge de får grave ut i Gruve 7, og byen må forandre seg på grunn av det. Men det ser ut til at turistene er veldig opptatt av å komme hit. Forhåpentligvis overlever Longyearbyen, sier Birger-Johan.

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!