Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tilbake bak spakene

På jobb: Odd-Arne Mathisen vil ikke surre bort dagene på kafé. Han vil jobbe, selv om han amputert venstrebeinet. FOTO: Monika Aaserud

Tilbake bak spakene

For tre år siden måtte Odd-Arne Mathisen (59) amputere venstrebeinet. I to år har han forsøkt å få seg jobb igjen. Han møtte stengte dører helt til LNS Spitsbergen ringte.

Det er en svært så fornøyd mann Svalbardposten møter i grusanlegget i Adventdalen. I den store hjullasteren føler han seg hjemme. Kranføreren fra Sortland har opplevd mye motgang de siste tre årene. I oktober 2010 snublet han og datt over en betongblokk. Han fikk et rift på venstre lår av sammenstøtet.

– Jeg tenkte ikke så mye over det. Det var bare et lite rift. Men så ble jeg fryktelig dårlig, sier Odd-Arne Mathisen.

To og et halvt døgn senere var hele beinet kappet av. Riftet førte nemlig til blodforgiftning og han fikk streptokokker i såret. Da han ble lagt inn på sykehuset, sov han i ti døgn. Han fikk beskjed om at det var så vidt han overlevde. Ett år senere, etter flere runder med opptrening, følte han seg klar for å begynne å jobbe igjen. Da møtte han stengte dører.

– Jeg har jobbet i anleggsbransjen i 33 år, og kjenner de fleste. Jeg trodde jeg hadde mange venner, men den gang ei, forteller han.

I og med at han manglet et bein, var de skeptiske til Mathisen. Mange fryktet alt papirarbeidet og HMS-skjemaene.

– Ikke faen om jeg skal gå på trygd og sitte på kafé hele dagen. Jeg vil jobbe og det er ikke noe som tilsier at jeg ikke skal kunne gjøre det heller, sier han.

Så kom telefonen fra LNS Spitsbergen. De trengte en kranfører og ville gjerne ha Mathisen bak spakene.

– Det var helt fantastisk! Jeg er kjempeglad for det. Det er deilig å være tilbake i maskinen, sier han.

Han trenger svært lite tilrettelegging for å jobbe. Det eneste hjelpemiddelet han har, er to paller som han står på for å komme seg lettere opp i hjullasteren og krana.

– Jeg hopper opp på det beinet jeg har. Det er jo litt tyngre enn å bruke to bein, men med ett bein så må det jo bare gå. Jeg skal opp, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!