Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Til tjeneste!

Sigvart Bjøntegaard har meldt seg til tjeneste, og blir rennleder for Svalbard skimaraton. Med mange års erfaring fra ski og skiskyting, er han en ringrev i bransjen. Det gikk forresten med to russiske rever til å lage lua hans. FOTO: Christopher Engås

Til tjeneste!

Han skulle gjerne blandet saft under Svalbard skimaraton. Men så ble Sigvart Bjøntegaard (57) rennleder.

Tekst:

Publisert:

Det formelig oser energi og humør av Sigvart Bjøntegaard fra Kongsberg. I en pause i en hektisk dag i Longyearbyen barnehage tar 57-åringen seg tid til å snakke med Svalbardposten. Foranledningen er en epost til Svalbard Turn som avisen fikk se for et par uker siden. Der skriver Bjøntegaard at han er nyinnflyttet, og at han ønsker å «hjelpe til» under årets skimaraton.

– Jeg ønsket bare å bidra. Hvis de hadde satt meg til å dele ut startnummer eller blande saft, så hadde jeg gladelig gjort det. Men da Svalbard Turn ba om et møte, skjønte jeg tegninga. Nå blir jeg rennleder, ler Sigvart.

Han ler, fordi han skjønner at idrettslaget fort innså hvilken juvel som datt ned i epostkassa deres. Merittlista hans er lang. Han har åtte NM-gull i skiskyting, de fleste som junior, han har vært amerikansk landslagstrener i skiskyting, og han har vært rennleder og assisterende rennleder i NM og hovedlandsrenn i langrenn. I tillegg er han utdannet på idrettshøyskolen, og har alle tenkelige trenerkurs i langrenn og skiskyting.

I disse dager brukes kanskje eternavnet oftere i tilknytning til sønnen Erlend (24), som verdenscupdebuterte i 2012, og stadig banker på døra til det norske landslaget i skiskyting.

Sigvart og kona Else Berit kom til Longyearbyen 12. september i fjor. Etter det har ting gått mer eller mindre av seg selv.

– Kona var vikar på sykehuset for et par år siden, og ville tilbake. Det var hun som dro meg hit, sier Sigvart som har permisjon fra sin stilling som lærer ved en ungdomsskole i Nedre Eiker.

– Jeg brukte et par uker på å sette meg inn i forholdene, gikk litt rundt i nærmiljøet, tok noen jaktturer, og hilste på en god del folk. Jeg meldte meg også som tilgjengelig for skoleverket, og så fikk jeg tre vikardager på skolen, forteller Sigvart.

Siden den gangen i slutten av september har han kun hatt tre fridager i Longyearbyen. Han brukes som «potet» av både skolen og barnehagene, og synes det er greit.

– Jeg stortrives. Det er helt fantastisk her. Det slår meg mer og mer at det er utrolig mange flotte mennesker her oppe. De er åpne og hjertelige, og det er den storslåtte naturen som på mange måter binder dem sammen. Jeg har trivdes fra første dag, sier Sigvart som ikke nøler med å si at det er ønskelig med et lenger opphold på 78 grader nord enn det ene året han har permisjon.

– Jeg har lyst til å oppleve mer på Svalbard. Nå har jeg bestilt meg snøskuter, og ser fram til å komme meg ut på lengre turer. Alt er mye råere her enn på Østlandet, sier han.

Tilbake til Svalbard skimaraton. Årets renn blir mer stjernespekket enn noen ganger, med kapasiteter som Therese Johaug, Thomas Alsgaard, Eldar Rønning og brødrene Aukland, for å nevne noen. Bjøntegaard leer ikke på et øyelokk av det, eller av oppgaven som venter ham. Han bare smiler.

– Vi skal ha planleggingsmøte i neste uke. Generelt har jeg inntrykk av at rennet på Svalbard er litt mer ukomplisert enn renn på fastlandet, hvor det er mange flere sponsorer og annet som skal tas hensyn til, sier han og tenker littegrann.

– Det går nok fint. Å ikke gjøre noe er uansett helt uaktuelt for meg.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!