Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Thaidanser i UKM

Harmina Sinpru (t.v.) og Nikolina Engen skiller seg ut i den lokale UKM-mønstringen ved å framføre en thailandsk dans. FOTO: Christopher Engås

Thaidanser i UKM

Harmina og Nikolina (begge 12) ønsker å vise thai-dans til et bredere publikum.

Tekst:

Publisert:

Til en sang på thailandsk danser jentene. Bevegelsene er myke og grasiøse. Hendene og kroppene følger de karakteristiske mønstrene man kjenner igjen i dans fra smilets land. Søndag opptrer Harmina Sinpru og Nikolina Engen med thaidans i den lokale UKM-mønstringa.

– Dansen og sangen handler om at man skal elske hverandre, enten man er fattig eller rik, sier Harmina.

Nikolina flyttet til Svalbard sist sommer, og ble snart venninne med Harmina. Første gang hun danset thailandsk dans var under høstens thailandske loy krathong-fest.

– Jeg syntes det var morsomt å opptre med thailandsk dans. Det er så fine bevegelser. Og så er det koselig å være med på noe, sier hun.

Dansen har de lært av lokale thaier og selve ideen kom via Harminas storesøster, Kanittha.

– Hun overtalte oss til å være med, og grunnen til det var at det ikke hadde vært et thailandsk innslag i UKM på veldig lenge. Så vi valgte oss en dans, improviserte litt for at den skulle passe oss, og så øvde vi i to dager før vi kom til prøvene, sier Harmina.

Til vanlig er jentene aktive 7. klassinger. Nikolina beskriver seg selv som over middels sportsinteressert med fotball, løping og svømming som favorittaktiviteter. Hun trivdes umiddelbart etter at hun landet i Longyearbyen i fjor.

– Pappa og jeg flyttet hit fra Grong i Nord-Trøndelag. Jeg fikk gledestårer da vi landet, for det var så fint. Og jeg har virkelig trivdes hele tiden, sier hun.

Harmina er thailandsk, men har bodd i Longyearbyen hele sitt liv. Familien flyttet hit før hun ble født. Hun kan godt være med på en fotballkamp, en løpetur eller litt håndball. Men ved svømming går grensen.

– Jeg kan ikke fordra svømming. Det er det verste, slår hun fast.

Danseprøvene på mandag gikk greit. To gjennomkjøringer, og jentene var fornøyde. På søndag blir det litt mer gjennomført. Jentene skal opptre i kostymer, og forhåpentligvis bli sminket slik at det passer nummeret deres.

Blir det nerver før dere skal opptre på søndag?

– Nei, vi er helt uten nerver. Det verste som kan skje er at vi bommer på trinnene, og det er ikke så ille, sier Harmina.

Dommerpanelet skal dømme dansen til de to jentene ut fra kvalitet og tolkning, kreativitet, formidling, kunstnerisk nivå, egenproduksjon og bredde. Av disse kriteriene føler jentene at det er kreativiteten som står sterkest i deres nummer.

– Vi gjør noe som ingen andre gjør, og så har vi improvisert litt slik at sangen passer oss, sier de to.

– Tror dere at det er mulighet for å komme videre til fylkesmønstringen?

– Jeg vet ikke, men det går jo an å håpe. Da vil vi i så fall bringe thaidans ut til et bredere publikum. Og det er kult, sier Harmina og Nikolina.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Ren lidenskap

Musikere finner inspirasjon i Longyearbyen.

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

 
Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!