Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Taxer til Suomi

Etter i alt 20 år i Longyearbyen ble det Finland på Tom Ramberg. Han kommer til å savne kolleger og Store Norske Mandskor når han snart flytter til Helsinki med forloveden. FOTO: Christopher Engås

Taxer til Suomi

– Æ ble boanes på Svalbard i tjue år blant anna på grunn av latskap, sier Tom Ramberg.

Tekst:

Publisert:

I august 1982 ble Tom Ramberg (62) avbildet for første gang i Svalbardposten, som en av flere nytilsatte lærere ved Longyearbyen skole. Dette var året krigen brøt ut på Falklandsøyene, året da Nelson Mandela ble løslatt fra Robben Island, og ikke minst året da Brå brakk staven. Det var også året Mauno Koivisto ble valgt til president i Finland, landet som Tom Ramberg skulle flytte til 32 år senere.

– Æ flytte te Finland te høstn i lag me forloveden min, ei ung dame i femtiåran, sier Tom på kav nordlending.

Så må han svare på et opprop på radiosambandet til Svalbard taxi.

– Javel. Så du ønsker en drosje klokka tolv. Det skal bli. Tusen takk, sier han på minst like kav østlandsdialekt.

– Hva er greia med disse dialektene?

– Æ har to morsmål, nordnorsk og østlending. Æ skifte mellom dialektan avhengig a kem æ snakke med. Bægge dialektan e like naturlig for mæ, å de har sammenheng med at æ vokste opp på Stokmarknes, før familien flytta sørover. Æ har null kontroll over dettan, men æ snakke ikke trøndersk eller vestlending, sier Tom til den åpenbart nordnorske journalisten.

Realfaglæreren avlutter sin arbeidskarriere på Svalbard som drosjesjåfør av skattemessige årsaker. For å få svalbardskatt på pensjonen sin resten av året, må han jobbe 183 dager før han flytter ned. Det rekker ikke en lærer å gjøre før sommerferien.

Ramberg har vært en markant skikkelse i Longyearbyen i begge periodene han har bodd her. På spørsmål om hvorfor det ble tjue år til sammen, blir han nesten svar skyldig.

– Du, æ har tenkt på det mange ganga, og komme fram te at de kan vær latskap. De e bekvemt å bo hær, vi tjæne greit med pænga, de e hyggelige folk hær, naturen e flott, å æ ha trivdes godt med skuterlivet om vintran. Longyearbyen e kort og godt ein enkel plass å bo.

Tom Ramberg har alltid hatt noe å henge fingrene i. Den første perioden var han lidenskapelig radioamatør, og senere har han involvert seg i blant annet lokalpolitikk og i Dark Season Blues, Longyearbyens årlige bluesfestival.

– Hva kommer du til å savne mest?

– Æ kommer ikke til å savne jobben, førr æ e ferdig med å være lærer. Men æ kommer til å savne kollegaene, og ikke minst Store Norske Mandskor. Mæn æ kjæm oppover igjen te bluesen i oktober, ler han.

– Men hva skal du gjøre i Finland?

– Vi får sjå. Men det neste året ska prioritet nummer en vær å lære mæ finsk. Ja, æ veit de nok ikke e så lætt. Men æ har sagt te mæ sjøl at når små barn kan lære sæ språket, så må da æ også klare det.

Så svarer Tom på nok en telefon fra en østlending, gir hyggelig svar på kundens egen dialekt, og raser ut mot flyplassen.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!