Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbardeventyret

Ny i Longyearbyen: Roy Martin Kristiansen har nettopp kommet til Svalbard, for å ta fatt på ny jobb som bibliotekar i Longyearbyen. FOTO: John Christian Nygaard

Svalbardeventyret

Roy Martin Kristiansen (35) har tatt fatt på jobben som ny bibliotekar i Longyearbyen. Det beskriver han som et eventyr.

Han har bare vært her i noen uker, men Roy Martin Kristiansen fra Vennesla, nord for Kristiansand, trives allerede godt på Svalbard. Det er kanskje ikke så rart, med tanke på mottakelsen han fikk:

– Jeg landet med flyet litt over midnatt, og fikk beskjed om å bare sette kofferten i leiligheten. Så ble det noen øl på Karlsberger pub, og nachspiel på ei hytte i Bjørndalen. Jeg var litt sliten da jeg skulle pakke ut på lørdag, men det var en veldig god mottakelse, sier Roy Martin og ler.

Han har fått permisjon fra fast jobb ved Deichmanske bibliotek i Oslo, og dro til Svalbard for å prøve noe helt nytt.

– Jeg er veldig eventyrlysten, og har alltid likt å prøve nye ting. Når jeg fikk tilbud om jobben her var det bare å pakke kofferten og dra. Svalbard virker som et eventyr, sier Roy Martin.

Skytteltrafikk
Nå gleder han seg til å bli bedre kjent med Longyearbyen, og har allerede begynt å snuse på pistolklubben og fotoklubben. I tillegg har Roy Martin store planer om å komme seg ut i naturen.

– Jeg gleder meg til å gå på fjelltopper og til skuterturer i vinter, og ser for meg masse naturopplevelser og mye sosialt. Jeg har mange venner som allerede har booket seg tur, og jeg regner med at de kommer i skytteltrafikk oppover, sier Roy Martin og smiler.

Men han har ikke bare tid til å være sosial. Som barne- og ungdomsbibliotekar må han også holde seg oppdatert. Derfor går det mye tid på å lese barne- og ungdomslitteratur, se filmer og spille tv-spill.

Leser 100 bøker i året
– Det er veldig gøy. Det finnes også mye fin litteratur for barn og ungdom som også voksne kan ha utbytte av, sier Roy Martin, og forteller at han nok leser rundt 100 bøker i året.

– Da er det riktignok en del korte barnebøker også. Men jeg leser et par voksenbøker i måneden. Jeg er veldig glad i fantasy og fiction, og amerikansk samtidslitteratur. Så elsker jeg alt som er apokalyptisk.

– Du har fast jobb å komme tilbake til i Oslo, og har fått fast jobb her i Longyearbyen. Ser du for deg at du blir her lenge?

– Jeg har sånn sett et luksusproblem. Men jeg har hørt snakk om Svalbardsyndromet. Om folk som kommer hit og bare skal være her en liten stund, og så ender man opp med å bli her i mange år, sier Roy Martin og ler.

Siste nytt i Baksiden

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Basillen som ikke slapp

Stig Pedersen klarte ikke glemme Svalbard.

Stadig sulten på mer

Ulrika Sjöö Frantzen har gjort mye, og skal gjøre mer.

Tilbake på gamle trakter

Birger-Johan Lund ble født på Svalbard den 21. august 1936. Forrige helg var han tilbake for å feire 80-årsdagen.

– Ei ordentlig skoledame

Siv Tove Sødal (49) er lidenskapelig opptatt av utdanning. Det lover godt, når hun nå går inn i stillingen som rektor ved Longyearbyen skole.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!