Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Svalbard er hjemme for meg

Svalbard er et konstant møte. Hilde Henningsen ved Longyearbyen skole får mange nye kollegaer og nye elever hver høst. FOTO: Hilde Røsvik

– Svalbard er hjemme for meg

Hverdagene på skolen kan være hektiske, men sammen med hundene sine finner Hilde Henningsen ro og tid til å tenke.

Tekst:

Publisert:

Hilde Henningsen (53) kom til Longyearbyen som lærer for 25 år siden og her ble hun. De siste årene har hun jobbet som spesialpedagog, koordinator og lærer ved skolen.

– Jeg har flyttet mye som barn og ungdom, siden min far var prest, og har aldri bodd et sted så lenge som her på Svalbard. Nå er det dette som er hjemme, sier hun.

Andre reiser hjem på ferie til fastlandet, Hilde reiser ned på ferie og er veldig glad for å komme hjem igjen til den kalde og friske lufta her.

Tanken var opprinnelig å jobbe i en prosjektstilling ved skolen i tre år. Slik ble det ikke. Etter vel et år møtte hun en ung kjekk mann som hadde vokst opp på Svalbard. Hun ble godt tatt imot av hele hans familie. Så ble det Svalbard og etter hvert fikk de to sønner. I dag driver mannen reiselivsbedriften Henningsen Transport & guiding som hun også er medeier i.

– Jeg kjente at dette er et godt sted å være. Jeg setter svært stor pris på de store kontrastene her. Lys og mørke, dag og natt, vind og stille. Livet lever jeg midt i disse sterke elementene og kontrastene. Jeg tror ikke man forstår betydningen av lyset før man har opplevd det totale mørke, sier hun.

Hilde har tenkt mye på hva som gjør at man hører til et sted, og hva som skaper lokal identitet. Spørsmålet; hvor kommer du egentlig fra? har hun tenkt mye på. Hilde har levd hele sitt voksne liv i Longyearbyen og fått med seg utviklingen her fra Company­town til dagens lokaldemokrati.

På skolen er det 250 elever og et personale på til sammen 50. Hvert år skiftes en tredjedel av elevmassen og staben ut. Hilde synes at dette kan være en utfordring.

– Vi tar stadig imot nye folk. For oss som bor her er et hvert nytt møte et potensielt adjø i fremtiden. Det fører nok til at man noen ganger beskytter seg selv. Noen ganger er et nytt bekjentskap en berikelse, andre ganger er det kræsj. Det som er sikkert er at vi som bor her, det er vi som er Svalbard til enhver tid, sier hun med et lunt smil. Hun forteller at det kan være vanskelig å ta vare på vennskap når noen drar herifra. For barn er vennskap og nettverk en av de største utfordringene.

– Det er nok noe av det såreste ved å bo på Svalbard, sier hun.

Hundene og hundegården er Hildes fristed. I Longyearbyen hundeklubb, som har et hundegårdanlegg rett i utkanten av byen, er det rundt 100 hunder. Der er det et fint fellesskap. Når hun er der, får hun tid til å tenke og hente seg inn igjen. Familien eier ni Alaskan huskyer, sju av de er hennes og den ene sønnen eier to. Hun tar gjerne med venner eller elever ut på tur for å dele den gode opplevelsen. Ekstremturvarianten er ikke hennes stil.

– Nei, jeg har det helt fint med en ettermiddagstur ut i Adventdalen, smiler hun og sier at hun inviterer heller på tur med hundene enn øl på puben.

Ellers bruker Henningsen tid på frivillig arbeid i byen. Hun synes også det er viktig å formidle historien om Svalbard og om livet her til barn og unge, og tilreisende.

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!