Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sushi og (r)is

Akiko Kinoshita er glad i norsk laks, men skulle ønske hun fikk tak i blåfinnet tunfisk her oppe i nord. FOTO: Eirik Gyllensten

Sushi og (r)is

Akiko Kinoshita (47) hadde to drømmer. Hun har fulgt begge.

– Jeg ønsker at de som bor her oppe skal få muligheten til å oppleve den japanske kulturen og den ekte smaken av sushi, sier Akiko, via sin kollega, som stepper inn som tolk der det er nødvendig.

På Sushi Kita i Longyearbyen har de ansatt en ekte japansk sushikokk. Det er ikke alle som kan kalle seg det. Normalt må du gjennom syv års utdannelse, men Akiko brukte ikke så lang tid.

– De to første årene studerer du for å ta noe som vi kaller «National cookery exam». Da lærer man om grunnleggende ting som hygiene og riktig behandling av mat. Jeg studerte hardt, og lærte meg det jeg måtte på en måned.

Siden var hun lærling i en sushirestaurant. I Japan er det lange tradisjoner bak sushiutdanningen: Under opplæringa må du skjære agurk og koke ris lenge før du får lov til å røre fisken.

Som ferdig utdannet sushikokk jobbet hun først i Tyskland og Nederland. En dag så hun en annonse på internett om en stilling i Longyearbyen, og tenkte at det ville vært en spennende opplevelse.

– Jeg følte at det var skjebnen. Jeg hadde ikke hørt om Svalbard tidligere, og da jeg hørte at det var en øygruppe i Arktis trodde jeg at det bare fantes eskimoer og isbjørner her.

Selv om det viste seg å være litt annerledes, ble hun ikke skuffet. Svalbard var like spennende som forventet, og hun trives godt.

– Hver dag når jeg går ut av huset, blir jeg bergtatt av hvor vakkert det er her.

Akiko hadde to drømmer da hun var ung. Den ene var å jobbe i musikkindustrien og den andre var å bosette seg i utlandet. Den enkleste måten å få jobb utenlands på var å bli sushikokk, og dermed bestemte hun seg for å bli nettopp det.

Den første drømmen har hun også oppfylt: Før hun begynte med kokkestudiene jobbet hun først som lydtekniker, deretter som scenesjef under konserter og til slutt som manager for en kjent japansk gitarist.

– Hva er din favorittrett innen sushi?

– Jeg er veldig glad i norsk laks, men min absolutte favoritt er blåfinnet tunfisk. Den får vi dessverre ikke tak i her oppe.

– Blåfinnet tunfisk er regnet som den aller mest eksklusive delikatessen innen sushi, men den er dessverre utrydningstruet, og vanskelig å få tak i, legger hun til, før hun går i gang med å skjære opp laks med stødige hender og sirlig presisjon.

Siste nytt i Baksiden

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Basillen som ikke slapp

Stig Pedersen klarte ikke glemme Svalbard.

Stadig sulten på mer

Ulrika Sjöö Frantzen har gjort mye, og skal gjøre mer.

Tilbake på gamle trakter

Birger-Johan Lund ble født på Svalbard den 21. august 1936. Forrige helg var han tilbake for å feire 80-årsdagen.

– Ei ordentlig skoledame

Siv Tove Sødal (49) er lidenskapelig opptatt av utdanning. Det lover godt, når hun nå går inn i stillingen som rektor ved Longyearbyen skole.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!