Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stråler i varmen

Solstråle: Marianne Aasen vet å utnytte de «varme» sommerdagene på Svalbard. Torsdag for en uke siden satt hun ute og koste seg i sola utenfor kafeen «Fruene» i Longyearbyen. FOTO: John Christian Nygaard

Stråler i varmen

Marianne Aasen vet å nyte sola når muligheten byr seg. Det var kanskje derfor hun forelsket seg i Svalbard en sommer i 1989.

– Man må jo prise de sommerdagene som er her. Det er viktig å få litt sol på kroppen, for å få tilbake fargen etter vinteren, sier Marianne Aasen og smiler.

Hun satt torsdag for en uke siden i folkehavet utenfor cafeen «Fruene» iført tskjorte og skjørt, og nøt sommeren på Svalbard, i strålende sol og temperaturer opp mot 12,6 grader i skyggen.

Marianne er opprinnelig fra Ålesund, og er dermed vant med det man må kunne kalle litt beskjedne sommere.

– Der er det 10 grader og regn på sommeren. Men våren og høsten er veldig fine årstider i Ålesund, sier Marianne og ler.

– Her skal jeg bo en dag
Marianne flyttet til Longyearbyen i 2010, men det var allerede i 1989 at valget om å bo her en dag ble tatt. Da var hun på konsert med SAS Janitsjarorkester i Oslo, og vant en flybillett til et valgfritt sted i Norge.

– Jeg tenkte «hvor langt kommer jeg på denne billetten», og det var Svalbard. Etter en helg i Longyearbyen august 1989 bestemte jeg meg for at her skulle jeg bo en dag. Så gikk det over 20 år før det passet seg slik, sier Marianne og ler.

Hun forteller at det var den fantastiske naturen som overbeviste henne, og ikke minst den vakre midnattsola.

– Det beste med sommeren her er sola som skinner hele døgnet. Men den kan også være det verste, når man prøver å sove, sier Marianne med et glimt i øyet.

I dag er hun Sektorsjef på teknisk avdeling i Longyearbyen lokalstyre, og har dermed ansvar for alt av infrastruktur i Longyearbyen, som energiverket, vei og vannavløp.

Reiser på ferie
Men nå skal hun ta en velfortjent ferie.

– Regndressen er med i kofferten, og fjellskoa står og venter i Ålesund. Der skal jeg besøke foreldrene mine og venner, før ferien går videre til hytta i Sverige og fotballturneringen Norway Cup.

Marianne er en ivrig turgåer, og glad i å være ute i naturen når hun har mulighet til det, enten det er på sommeren eller i mørketida.

– Jeg liker begge periodene veldig godt. Nå på sommeren er det fantastisk å være ute i naturen og se hvor fort alt våkner til liv og vokser frem etter vinteren.

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!