Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stormur og Guro

Stormur nærmer seg 30 år, og er en av de eldste hestene i stallen. Han lar seg derfor ikke distrahere i sin daglige hvile, selv ikke av Guro Skatvedt som bare er 19 år. FOTO: Birger Amundsen

Stormur og Guro

At hun befinner seg på Svalbard er en planlagt tilfeldighet. Det er slikt som skjer, om det finnes en vilje bak.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.10.2012 kl 11:51

Hun kommer i lett trav over torget, med to bikkjer i bånd foran seg. Det er noe friskluftaktiv over jenta med den røde anorakken, med vind i håret og smil om munnen.

Guro Skatvedt heter hun, 19 år gammel fra Andebu i Vestfold.

Tid? Ja visst har hun tid til en prat.

Guro forteller at hun jobber for Jørn Dybdahl, «Jørn Hest», og at hun har ansvaret for de sju islandshestene hans ute ved Hotellneset. Dermed bærer det utover til stallen, med hundene i baksetet. Jørns husky Solan Gundersen og hennes egen Alruk.

Hestene har klumpet seg sammen. To av dem bryter øyeblikkelig ut av flokken og kommer Guro og bikkjene i møte. Det er Frodi og Somi, de to eldste. De vet at det vanker litt ekstra havre.

Det var i påsken hennes svalbardhistorie startet. Sammen med en helg gjeng elever ved Nordfjord folkehøgskule i Sogn og Fjordane møtte hun Svalbard for aller første gang. Som elev ved ekspedisjonslinja, var svalbardturen høydepunktet. I løpet av fjorten dager skulle de ta i bruk alt de hadde lært gjennom året.

Etter å ha blitt transportert med beltevogn til Grøndalen, fortsatte de med ski og pulker videre til Isfjord Radio, og derfra sørover Nordenskiöldkysten, over Fridtjofbreen ned til Van Mijenfjorden.

– Det var supert vær hele tiden, og vi fikk se både isbjørn og hvalross, sier hun.

I to uker trakket de rundt på ski, og overnattet i telt. Og med det var en ny svalbardianer født.

– Svalbard er Norge i XXL. Alle fjordene her er så mye større, utsynet så mye videre.

I sommer var hun tilbake, etter å ha saumfart nettsidene til samtlige reiselivsselskaper. Det var der hun kom over Spitsbergen Outdoor Activities. Selskapet til Jørn Dybdahl.

I sommer gikk hun fotturer med turister, eller padlet over Adventfjorden med dem til Hiorthhamn.

Guro bruker i tillegg tiden til å studere matematikk og fysikk, to fag hun behøver og som hun ikke har fra videregående. Planen er å studere meteorologi.

Nå forbereder hun helgeleir for de største jentene i ridegruppen. De skal overnatte i stallen og undervises om det å ferdes i naturen.

– Jeg har tidligere jobbet med hester, derfor passer dette så fint. Målet var å komme hit, ikke å tjene masse penger.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!