Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stian med sekken

De siste tre årene har Stian vært mest på tur, og det har han tenkt til å fortsette med i fremtiden også. FOTO: Privat

Stian med sekken

Da snowboardkompisene døde i snøskred, ble løsningen for Stian Aadland (30) å gå på tur.

Tekst:

Publisert:

– Jeg ble helt knust, og prøvde mange dårlige teknikker for å komme meg videre. Så kjøpte jeg en sekk og et telt og flyttet til fjells, og da skjedde det noe. Endelig kunne jeg akseptere at gutta var borte. Hvis de er i fjellene, bekken som renner og sola som står opp, så er det greit.

– Derfra har det vært en fantastisk reise. Nå er jeg alltid underveis.

Som i Barne-TV-serien fra 70-tallet reiser «Stian med sekken» på eventyr rundt omkring i verden. Nå er han på Svalbard for å studere Arktisk Naturguide, og ved siden av er han mye på tur, og skriver sin egen turblogg, som heter nettopp «Stian med sekken».

Med sin oppriktige fortellerglede og barnlige entusiasme har Stian fått mye oppmerksomhet for bloggen sin, og hans måte «å bare være» på. Dette ble fanget opp av NRK, som har laget både radio og reportasjer av Stians friluftsglede.

– Jeg startet bloggen for å dele med venner og familie. Så vokste det seg større og større, og gikk fortere og fortere. Grunnen til at folk liker det, er kanskje fordi jeg bare er på tur. Ingen ekstreme greier.

– Poenget mitt med bloggen er å formidle. Eventyret ligger rett utenfor dørstokken, og det er ikke nødvendigvis noe ekstremt. Jeg merket det selv forrige dagen, da skuteren tok kvelden, og jeg lurte på hva jeg skulle gjøre. Jeg dro opp på Platåfjellet og fanget et fantastisk lys med kameraet.

Før var det Stian med snowboardet. Da dro han rundt i Europa og USA sammen med kameratene, og fulgte snøen.

– Det skulle være raskt og tøft, men etter ulykken har jeg tatt skredkurs og blitt mer forsiktig. Nå handler det om opplevelse framfor oppnåelse.

30-åringen fra Indre Arna utenfor Bergen er sikker på at han skal være underveis resten av livet, og han planlegger å ha Svalbard som base for et liv med eventyr.

– Har du tatt et bevisst valg om å velge bort et mer forpliktende og «normalt» liv?

– Ja, veldig bevisst. Jeg har hatt et langt møte med meg selv, og tatt det valget aktivt. Jeg har ingen ambisjoner om noe annet. Jeg eier ingenting, og kan bare pakke sekken og dra når som helst. Det er sånn jeg vil ha det.

Fra høsten av blir det evig sommer for Stian. Han har fått jobb på Hurtigrutens ekspedisjonsskip Fram, som er i Antarktis i det norske vinterhalvåret, og i Arktis om sommeren.

Se bildet større

FOTO: Privat

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!