Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stadig sulten på mer

Ulrika Sjöö Frantzen har opplevd mye, og ønsker å gjøre mye mer. FOTO: Christopher Engås

Stadig sulten på mer

Ulrika Sjöö Frantzen (47) vet ennå ikke hva hun skal bli når hun blir stor.

Til daglig holder hun til i Post- og bankbygget. Der driver hun velværebedriften Body & Soul. Det har vist seg å være stor etterspørsel etter frisering, barbering, fotpleie og massasje.

– Jeg måtte slutte i kantina på Store Norske i 2014, og gikk for fullt inn i dette prosjektet. Nå har jeg fullt opp med arbeid, forteller Ulrika.

47-åringen mener hun er 200 år gammel hva angår yrkeserfaring. Hør bare på dette: Ulrika har blant annet jobbet som gartner, truckfører, butikksjef, massør og sminkedesigner, frisør og kostymedesigner for film og TV i hjemlandet Sverige. Hun har også fått prøve seg som skuespiller på Angereds teater i Göteborg.

– Det var gjennom teateret jeg kom i kontakt med film- og TV-miljøet. Jeg fikk gleden av å jobbe i store deler av Sverige, Danmark, i Skottland og i Makedonia, sier Ulrika.

– Hvorfor sluttet du med det?

– Når man jobber med film og TV er man prosjektansatt i perioder. Jeg ville gjøre noe i de rolige periodene også, så jeg utdannet meg til massør og jobbet blant annet i Karibien og på Riksgrensen. Det var slik jeg havnet her.

– Kan du utdype?

– Jeg fikk greie på at det skulle åpnes spa på Mary-Ann’s polarrigg. Jeg sendte en mail opp til Svalbard, og ti minutter etterpå fikk jeg svar med spørsmål om når jeg kunne begynne, ler Ulrika.

Men det ble mer enn massering.

– Jeg havnet i resepsjonen, jobbet i baren, på kjøkkenet og i restauranten. Etter sju måneder sluttet jeg og gikk over i annen jobb, sier Ulrika.

Hun kom opp til Svalbard og Longyearbyen i januar 2009. Det tok ikke lang tid før hun traff sin Tommy. Det ble giftemål, og etterpå mer ro i sjelen enn det Ulrika noen gang har hatt før.

– For første gang i mitt liv er jeg ikke rastløs. Det er rolig her oppe, og vi trives. Jeg har dessuten drømt om å bo på Svalbard hele livet, sier Ulrika og forteller videre om TV-programmet hun så som liten jente hjemme på det lille stedet Hyssna utenfor Göteborg.

– Programmet om den truede bjørnearten rørte meg til tårer, og jeg mente at en dag skulle jeg flytte til Svalbard og redde isbjørnene, sier hun.

– Og nå har jeg vært med på å drepe en, legger hun til og ler.

Ulrika sikter til episoden i 2013 da hun og mannen måtte skyte en isbjørn som var på vei inn i hytta de overnattet i i Hyttevika.

Episoden har ikke skremt Ulrika fra å være et lidenskapelig turmenneske. Hun og Tommy drar på tur så snart anledningen byr seg. Fotografering er også en hobby Ulrika dyrker, og hun anslår at hun har om lag 7.000 bilder bare av isbjørn. Men svalbardtiden vil en gang ta slutt, og da er Ulrika usikker på hva hun skal gjøre.

– Jeg vet fortsatt ikke hva jeg skal bli når jeg blir stor. Jeg vil ut og reise mer, og kanskje jobbe med en til film. I framtiden kunne jeg godt tenke meg til å bo på Island, men vi får se. Som du hører, jeg er fortsatt 25 år gammel i hodet, ler Ulrika.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!