Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sommerprest i Arktis

Gitte Bergstuen (49) har sommerjobb som prest i Svalbard kirke. FOTO: John Christian Nygaard

Sommerprest i Arktis

Gitte Bergstuen (49) har drømt om Svalbard siden hun var 20 år. Men at det var i sommerjobb som prest hun skulle få oppleve arktis, hadde hun ikke forestilt seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.07.2016 kl 08:59

– Jeg synes Svalbard kirke er en kirke for folk flest. Den er åpen, enkel og vakker. Så ser du ut av vinduet i en helt storslagen natur. Tenk at dette får jeg betalt for, sier Gitte og ler.

Hun forteller at hun var nervøs på flyet opp til Longyearbyen. En bekjent hadde hatt en dårlig landing her, og hun hadde hørt rykter om at det var veldig kort rullebane på flyplassen. Det viste seg å ikke stemme.

– Jeg sa til en på flyet at jeg var litt engstelig for landinga. Han ser bort på meg og sier «men jeg er jo her». Når vi nærmer oss Longyearbyen kommer det en diger neve bort og holder meg i hånda. Det var så utrolig omsorgsfullt, sier Gitte og smiler.

Siden 20. juni har hun jobbet som prest i Svalbard kirke. Sammen med kollega og Svalbard-veteran Jan Haugan innebærer det også å ta imot turister på sommeren.

– Når det er store cruisebåter inne går jeg i presteskjorta, og får veldig mange henvendelser. Det er mye spørsmål om kirka og hva slags kirkesamfunn det er.

– Mange forteller også nærere ting. Det kan være at det er en begravelse hjemme, og de spør om jeg kan tenne et lys. Mange kommer også med sine historier, og forteller ting de kanskje ikke snakker med så mange om. Det er kanskje lettere å henvende seg til presten her, siden de bare er innom og skal dra igjen. Det har vært en del sterke møter som har gjort inntrykk på meg.

Hun bor for tiden i boligen til sokneprest Leif Magne Helgesen, på toppen av kirka, med utsikt over hele byen. Han dro på ferie dagen før hun kom opp, og kommer tilbake dagen etter at hun reiser ned igjen, 1. august.

– Jeg bor hjemme hos en jeg aldri har møtt. Men jeg tror han må være en veldig trivelig kar. Der slapper jeg av og leser bøkene hans, sier Gitte og ler.

Hun beskriver seg selv som glad i fjellet, og forteller at hun sammen med Haugan har fått vært på mange fine turer.

– Det finnes mange vakre steder i verden, men dette er i hvertfall det mest fantastiske landskapet jeg har bevegd meg i. En opplevelse jeg husker spesielt godt var da jeg stod på Lindholmhøgda og så tåka som kom stigende. Vi ble innhyllet i tåka som forsvant videre oppover. Det var et magisk øyeblikk.

Gitte jobber til daglig som sokneprest i Søndre Land kommune i Oppland. Den største forskjellen på å være prest i verdens nordligste kirke, er at hun ikke har måtte foreta noen begravelser. Hjemme er det gjerne 3-4 i uka.

– Når du jobber inn mot en begravelse legger du mye energi og engasjement i å møte folk som er i sorg. Det er kanskje noe av det fineste med prestejobben, men også noe av det mest krevende. Jeg kunne ikke vært foruten, men det er godt med en pause fra det for å lade batteriene, sier Gitte.

– Kunne du tenke deg å komme tilbake?

– Hit skal jeg tilbake. Men om det blir som prest kan jeg ikke ta for gitt. Jeg vil tro det er veldig populært å være prestevikar her, sier Gitte og smiler igjen.

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!