Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Søkte feil på nettet: Fikk drømmejobben i Longyearbyen

Linn Tautra Grønseth (36) har jobbet med barn i Zimbabwe og arealplanlegging i Asker. Nå er skal hun revidere arealplanen for Longyearbyen. FOTO: Geir Barstein

Søkte feil på nettet: Fikk drømmejobben i Longyearbyen

Linn Tautra Grønseth (36) er ny arealplanlegger.

- På slutten sommeren skulle jeg sjekke ledige jobber på nett, men glemte å krysse av for å begrense søkeområdet til Asker, Bærum og Drammen.

- Og der kom Longyearbyen opp som første treff, sier hun.

36-åringen og trebarnsmoren fra Heggedal i Asker hadde aldri satt fot på Svalbard. Arktis var en skjult fascinasjon hun aldri trodde hun skulle få oppleve. Til nå.

- Stillingsbeskrivelsen passet godt til meg, og jeg tenkte at jeg kunne søke og se. Men fortsatt er det langt fra å tenke på noe, til at man faktisk flytter med unger og alt som følger med.

Etter jobbintervjuet og de første skrittene på Spitsbergen idet mørketida var i ferd med å feste grepet før nyttår, var det ingen vei tilbake.

- Det var helt fantastisk å være her oppe. Intervjuet var på en dag med lys, og jeg rakk å se hvor fint det er. Naturen, roen, stillheten og lyset er helt magisk, sier hun.

- Lysten var blitt så stor. Jeg måtte bare si ja til jobben.

1. februar gikk hun i gang med jobben som prosjektleder for arealplanen som nå skal revideres. Ektemannen, datteren på 13 og to sønner på ti og sju ble med på flyttelasset fra Østlandet.

- Jeg er heldig som har en mann som ville være med på dette. Han skjønte nok at det var en unik mulighet. Han har heldigvis en jobb som gjør at han kan ha hjemmekontor her oppe, sier hun.

Grønseth er ikke ukjent med eksotiske strøk eller omstillingen fra et «normalt» fastlandsliv. I 1998 bodde hun fire og en halv måned i Harare, hovedstaden i det sørafrikanske landet Zimbabwe.

- Jeg levde i en svart bydel og jobbet på en skole for døve. Vi hadde en venn her i Norge som kom derfra, og jeg levde hos familien hennes, forteller Grønseth.

- Det var behagelig og rolig. Det var mye livsglede, og gjestfrihet, forteller hun.

Det er langt fra Afrika sør for Sahara til Svalbard, på alle måter. Men det er også ett fellestrekk.

- Et enkelt liv, sier hun.

Men om det blir lett å gjøre alle til lags når planen for «nye» Longyearbyen legges på bordet - forhåpentligvis om ett år - gjenstår å se.

- Jeg er litt spent på det. Jobben som arealplanlegger kan være litt utsatt, og det hender det er kjeft å få. Alle har ønsker som skal veies opp mot hverandre. Det sier seg selv at ingen kan få 100 prosent av det de vil. Enkelte vil føle en viss skuffelse, men jeg håper flertallet blir fornøyd.

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!