Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Ane Hammervoll Bjørsvik er fra Sunndalen på nordmøre. Hun synes Longyearbyen er en fin plass å bo. FOTO: Hilde Røsvik

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

– Vi trives veldig godt her. Det er mange gode aktivitetstilbud, lite logistikk og vi er ikke i den berømmelige tidsklemma som mange andre, sier småbarnsmoren.

Ane tror det er utferdstrangen hun alltid har hatt som fikk henne til å søke jobb på Svalbard. Som ung bodde hun ett år i Kasakhstan, ferierte i Uzbekistan, bodde ett år i Frankrike og var på studieutveksling i Russland. Etter elleve år med studier og senere jobb på NTNU i Trondheim bestemte hun seg for å ta et nytt steg. Nå har hun etablert familie sammen med samboer Espen Helgesen.

Mange kjenner Ane fra revymiljøet i Longyearbyen. Hvert år i mars måned går hun inn i revybobla, da er det fullt fokus i to uker før revyen. Utover høsten er det skrivekvelder.

– Jeg er ikke så glad i å stå på scenen og synge alene, men jeg gjør det likevel, forteller Ane.

– Har du en yndlingsrolle?

– Jeg synes det er artig å være litt teit og spille en karakter med dialog. Man må jo by litt på seg sjølv, sier Ane og innrømmer at hun også til tider kan være sjenert.

– Men når jeg føler meg trygg både sees og høres jeg, sier hun med et stort smil og en trillende latter.

Til vanlig er Ane å finne på et kontor på Unis, der hun er leder av studieavdelingen med ansvar for studieadministrasjonen, biblioteket og informasjonstjenesten. 452 studenter fra 38 nasjoner skal også følges opp i hverdagen. Utsikten fra kontoret i tredje etasje er upåklagelig, men var nok enda bedre før de nye studentboligene ble bygd.

– Bygget skulle i det minste hatt flatt tak, sier Ane og ser utover Isfjorden med fjellene i bakgrunnen. Barnetegninger pryder veggen og et eget lite tegnebord med fargestifter står klar til innrykk av Anes to små barn, ei jente på fem og en gutt på to år.

Fra å være aktiv på flere fronter går mesteparten av fritiden nå med til å være sammen med familien.

– Det blir mest barnevennlige aktiviteter nå for tiden. Vi reiser på hytta i Todalen, går tur i nærområdet og er med på ulike fritidsaktiviteter. Longyearbyen har så mye å by på, sier Ane. Etter fire måneder med lys døgnet rundt ser hun fram til mørketiden med roligere tempo og mer innetid.

– Det er koselig det også, sier hun.

Etter fire måneder med mørketiden blir hun lei og gleder seg til blålyset kommer.

– Da får vi daglige mentale blinkskudd og jubler over det, avslutter Ane.

Siste nytt i Baksiden

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Basillen som ikke slapp

Stig Pedersen klarte ikke glemme Svalbard.

Stadig sulten på mer

Ulrika Sjöö Frantzen har gjort mye, og skal gjøre mer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!