Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Ane Hammervoll Bjørsvik er fra Sunndalen på nordmøre. Hun synes Longyearbyen er en fin plass å bo. FOTO: Hilde Røsvik

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Tekst:

Publisert:

– Vi trives veldig godt her. Det er mange gode aktivitetstilbud, lite logistikk og vi er ikke i den berømmelige tidsklemma som mange andre, sier småbarnsmoren.

Ane tror det er utferdstrangen hun alltid har hatt som fikk henne til å søke jobb på Svalbard. Som ung bodde hun ett år i Kasakhstan, ferierte i Uzbekistan, bodde ett år i Frankrike og var på studieutveksling i Russland. Etter elleve år med studier og senere jobb på NTNU i Trondheim bestemte hun seg for å ta et nytt steg. Nå har hun etablert familie sammen med samboer Espen Helgesen.

Mange kjenner Ane fra revymiljøet i Longyearbyen. Hvert år i mars måned går hun inn i revybobla, da er det fullt fokus i to uker før revyen. Utover høsten er det skrivekvelder.

– Jeg er ikke så glad i å stå på scenen og synge alene, men jeg gjør det likevel, forteller Ane.

– Har du en yndlingsrolle?

– Jeg synes det er artig å være litt teit og spille en karakter med dialog. Man må jo by litt på seg sjølv, sier Ane og innrømmer at hun også til tider kan være sjenert.

– Men når jeg føler meg trygg både sees og høres jeg, sier hun med et stort smil og en trillende latter.

Til vanlig er Ane å finne på et kontor på Unis, der hun er leder av studieavdelingen med ansvar for studieadministrasjonen, biblioteket og informasjonstjenesten. 452 studenter fra 38 nasjoner skal også følges opp i hverdagen. Utsikten fra kontoret i tredje etasje er upåklagelig, men var nok enda bedre før de nye studentboligene ble bygd.

– Bygget skulle i det minste hatt flatt tak, sier Ane og ser utover Isfjorden med fjellene i bakgrunnen. Barnetegninger pryder veggen og et eget lite tegnebord med fargestifter står klar til innrykk av Anes to små barn, ei jente på fem og en gutt på to år.

Fra å være aktiv på flere fronter går mesteparten av fritiden nå med til å være sammen med familien.

– Det blir mest barnevennlige aktiviteter nå for tiden. Vi reiser på hytta i Todalen, går tur i nærområdet og er med på ulike fritidsaktiviteter. Longyearbyen har så mye å by på, sier Ane. Etter fire måneder med lys døgnet rundt ser hun fram til mørketiden med roligere tempo og mer innetid.

– Det er koselig det også, sier hun.

Etter fire måneder med mørketiden blir hun lei og gleder seg til blålyset kommer.

– Da får vi daglige mentale blinkskudd og jubler over det, avslutter Ane.

Siste nytt i Baksiden

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

IT-sjiraffen

Gjør det morsomt i hverdagen med kostymer.

Kickboksing-ambassadøren

Serbiske Dragan Petrovic kom til Svalbard for under tre måneder siden og er allerede i gang med å starte verdens nordligste kickboksing-klubb.

I sine aller beste dager

Abhay Prakash fra India tar fag ved Unis og tror han nå lever de beste ukene i sitt liv.

Altmuligdamen Åsne

Hun sitter ikke bare på kontoret. I Ny-Ålesund må alle gjøre litt av hvert.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!