Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slakterungen fra skogen

Amanda Nilsén har hatt Svalbard i bakhodet hele oppveksten. Nå trives hun bak diskene i Svalbardhallen og på Karlsberger Pub. FOTO: Christopher Engås

Slakterungen fra skogen

Amanda Nilsén (21) er ikke uvant med ødemark.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2015 kl 08:41

Hjemplassen til Amanda Nilsén ligger i Jämtland i Sverige. Bygda heter Renålandet, og ligger noen mil «ut i ødemarka» på veien mellom Strømsund og Gäddede.

– Det er om lag 20 innbyggere i bygda. Familien min flyttet dit da jeg var spedbarn. Pappa er slakter og driver ganske stort med tilberedning av elg fra skogene omkring, forteller Amanda som ikke nøler et sekund med å kalle seg for «slakterunge».

Til daglig møter folk i Longyearbyen Amanda i kiosken i Svalbardhallen hvor hun selger billetter og serverer vafler og forfriskninger.

Hun kom til Longyearbyen i februar i fjor, og oppfylte dermed en drøm som ikke opprinnelig var hennes.

– Da jeg var liten hadde mamma og pappa seriøse planer om å flytte til Svalbard. Mine to søstre og jeg ville ikke. Dermed ble planene skrinlagt. Men Svalbard har ligget i bakhodet mitt hele livet, og da jeg ble voksen ville jeg hit. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg ville bare hit, sier hun.

I tillegg til Svalbardhallen, kan lokalbefolkningen møte Amanda på en annen offentlig plass, men med høyere aldersgrense.

– Jeg er bartender, og kom hit fordi jeg fikk jobb på Karlsberger Pub i fjor. Jobben i Svalbardhallen holder meg sysselsatt i mørketiden, så blir det etter hvert mer jobb på puben når sesongen starter igjen, sier hun.

Oppveksten i de svenske skoger har gjort at Amanda slett ikke har noe imot verken friluftsliv eller en tilværelse et stykke unna storbyene. Men noen spesifikke mål med sitt opphold i Longyearbyen har hun ikke.

– Snøskuter har vi hjemme, og terrenget der er mer utfordrende og morsomt å kjøre i. Av friluftsliv ellers får vi se hva det blir til. Jeg er ganske impulsiv av meg, så det kan fort bli noe hvis jeg får sjansen, sier hun og fortsetter:

– Jeg trives i byen, og har fått flere venner her. Til sommeren skal jeg reise Sverige på langs og Norge tilbake, eller omvendt, med venninna mi Ida Marie. Og så skal jeg hjem en tur også selvfølgelig, sier hun.

Hva hun skal gjøre hjemme i årets ferie er hun usikker på, men en av de tingene hun setter størst pris på i de svenske skoger er å dra på elgjakt.

– Det har jeg vært med på siden jeg var veldig ung, og det har vært helt naturlig der jeg kommer fra, sier Amanda.

– Har du lært noe om slakting også fra din far?

– Å ja. Jeg får da til å slakte en elg. Også det har vært en del av min oppvekst, sier hun.

– Kan det tenkes at du deltar i reinjakta på Svalbard da?

– Jeg vet ikke helt. Å jakte den tamme reinen her oppe er ikke det samme som spenningen med å dra ut i skogen med hund og spore opp elg. Det blir nesten bare å skyte, og så bære fangsten hjem, sier Amanda Nilsén.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!