Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal krige for Svalbard

Christian Chramer har vært militær og fiskemisjonær. Nå er han regiondirektør i NHO, og skal være næringslivets talsperson i spennende tider. FOTO: Christopher Engås

Skal krige for Svalbard

Christian Chramer (41) er krigsskoleutdannet offiser. Den kan komme nyttig med når han leder NHO Troms og Svalbard.

Tekst:

Publisert:

– Jeg vil få i gang en rask dialog med våre medlemsbedrifter i Longyearbyen. Situasjonen krever umiddelbar handling, sier Christian Chramer.

For tre uker siden overtok han som regiondirektør for Næringslivets Hovedorganisasjon for Troms og Svalbard. På den tiden har han vært i Longyearbyen to ganger. Han legger ikke skjul på at øygruppen i Arktis er en het potet.

– Jeg sa «Svalbard først» til meg selv rett etter at jeg begynte i jobben. Det er om å gjøre å kjapt sette seg inn i problemstillingene, og være til stede for våre medlemmer her oppe. Det er turbulente tider, men jeg tror Svalbard har alle muligheter til å videreutvikle seg, sier han.

Av NHOs 25.000 medlemsbedrifter, befinner om lag 40 seg på Svalbard. Men stedet er ingen ubetydelighet, spesielt ikke i regionsammenheng. Selv om medlemstallet er lite, befinner noen av de største medlemmene seg her. Store Norske, LNS Spitsbergen, Unis, og Hurtigruten (gjennom eierskapet til Spitsbergen Travel AS).

– Og engasjementet er stort. På møtet på Polarhotellet møtte 55 personer. Det er bra når vi vet at vi bare har 40 medlemsbedrifter her, sier Chramer.

Før han ble NHO-sjef på regionnivå, bekledte 41-åringen rollen som Norges sjømatråds fiskeriutsending i Sørøst-Asia, med Singapore som bosted. I et blogginnlegg på sjømatrådets sider fra i fjor beskriver Chramer seg som «laksemisjonær» som har hatt en tilværelse som kan sammenlignes med å spille med norsk landslagsdrakt hver dag.

Før han ble laksemisjonær var Chramer militær.

– Jeg er krigsskoleutdannet offiser i bånn, og var informasjonsoffiser i Afghanistan i 2004. Da jeg var i området var det relativt stille, men året etterpå fikk vi angrepet i Meymaneh, mimrer Chramer.

Nå har han flyttet tilbake til hjembyen Tromsø hvor han bor sammen med kone og to barn på 10 og 14 år. Når Svalbardposten spør om hobbyer kommer de på løpende bånd.

– Jeg er skiløper, skikjører, jogger og småviltjeger. Og så har jeg hus i Lyngen.

– Men jeg er ikke glad i snøskuter, legger han til.

Snøskutermotstanden oppfattes ikke å være politisk motivert, men snarere et resultat av blandede erfaringer med det fremste svalbardkjøretøyet.

– Jeg fikk nok av snøskuter da jeg var grensevakt i Finnmark i 1994. Jeg kjørte snøskuter hver eneste dag. Ble stående fast omtrent hver dag, og bala og bykset fælt med skuteren. Jeg fikk nok, sier Chramer.

Men liten entusiasme for snøskuter demper ikke den nye regionsjefens entusiasme for Svalbard.

– Det er mange muligheter på Svalbard, og en av NHOs oppgaver er å gjøre næringslivet oppmerksomme på disse. Stedet kan bli en nasjonal magnet for å tiltrekke seg attraktive virksomheter. Vi må knytte Svalbard og fastlandet nærmere sammen, og for min del blir det viktig å se på hvordan Norge kan utnytte Svalbard bedre, sier han.

– Hvordan er Svalbard om 15 år?

– Da tror jeg stedet har videreutviklet mer av sitt potensiale, spesielt innenfor reiselivsnæringen, sier Christian Chramer.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

IT-sjiraffen

Gjør det morsomt i hverdagen med kostymer.

Kickboksing-ambassadøren

Serbiske Dragan Petrovic kom til Svalbard for under tre måneder siden og er allerede i gang med å starte verdens nordligste kickboksing-klubb.

I sine aller beste dager

Abhay Prakash fra India tar fag ved Unis og tror han nå lever de beste ukene i sitt liv.

Altmuligdamen Åsne

Hun sitter ikke bare på kontoret. I Ny-Ålesund må alle gjøre litt av hvert.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!