Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Skal ikke være noe løypepoliti

Thore Berntsen ved Energiverket har ansvar for å passe at reglene følges under skimaratonet. FOTO: Geir Barstein

- Skal ikke være noe løypepoliti

Thore Berntsen på Energiverket er teknisk delegert under skimaratonet.

Tekst:

Publisert:

På veggen har Thore Berntsen (55) et kart over strømnettet i Longyearbyen; i lomma har han en håndskrevet lapp med navnet til store skiløpere som snart ankommer øya. For det er to ting han brenner for: strøm og ski («men om sommeren er det sykkel»).

– Åhå, se der! Se den værmeldinga. Du vet, det er ikke temperaturen som er kritisk, men vinden. Og det er nesten ikke meldt noe til helga, sier han.

Berntsen, som til vanlig er leder nett for Energiverket, er utnevnt som assisterende teknisk delegert i helgas Svalbard Skimaraton. Noen vil kalle det løypepoliti, en betegnelse han synes er utdatert.

– Jobben min blir å passe på at reglene følges, og fungere som rådgiver for arrangøren. Men jeg skal ikke ligge der som en isbjørn skjult bak en stein for å ta de som skøyter når de må gå klassisk, sier han.

– Formålet er å være synlig og preventiv, og ha et godt forhold til løperne, understreker Berntsen, opprinnelig fra Lillehammer, men som for det meste har bodd på Vågå.

55-åringen snakker ekstra fort og engasjert når emnet er langrenn. Han ramser opp fra lappen med de beste utøverne som kommer på lørdag. Aldri før har så mange, så gode, utøvere stilt til start her oppe.

– Johaug, Aukland, Celine, Callesen …

– Jeg vil ikke vedde lønna mi, men jeg er sikker på at den gamle rekorden blir knust, og at beste tid blir under to timer, sier han.

– Når de gutta får på seg et startnummer, da leker de ikke skirenn. Dette blir fen-o-men-alt! utbryter Berntsen og ler av glede.

Han har vært teknisk delegert, eller TD som det heter i miljøet, i en rekke store renn på fastlandet, men understreker at han aldri har stått langrenn selv på høyt nivå.

– Men du kan nok kalle meg over gjennomsnittlig interessert, sier han, og beskriver en skitur på godt føre under en blå himmel som «noe du nesten blir religiøs av».

I så fall har han vært en god kirkegjenger. Hele 25 ganger har han gått Birken på ski. Og i år skal han sykle Birkebeinerrittet for 17. gang.

– Det blir faktisk noe sofaligging også, men jeg er glad i å være mye ute for å trimme, sier han.

Drømmen, helt fra han var liten, var å bli elektriker. Det endte med elektroingeniørutdanning og nå lederjobb i ett år ved Longyearbyen energiverk. Hjemme på fastlandet har han kone og tre barn.

– De syntes det var tøft gjort av meg å dra opp hit, jeg er jo en forholdsvis gammel mann, smiler han, og ser ut vinduet med utsikt til et Hiorthfjell som bader i sol.

– Det er jo mildt sagt ganske fint her.

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!