Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Serverer for framtiden

Praktiserer: Chirawut Saenphet (19) kommer opprinnelig fra Kamphaeng Phet i Thailand. Nå jobber han på Rabalder og Spitsbergen Travels hoteller for å få nok erfaring til å søke studier i hotelledelse. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Serverer for framtiden

Thailandske Chirawut Saenphet (19) flytter på seg til sommeren. Plan nummer én er å binde sammen Thailand og Norge.

– Jeg vet at jeg begynte i 3. klasse, da jeg kom til Svalbard. Det var kanskje i 2002, da blir det elleve år siden, sier Chirawut Saenphet.

Han kom rett fra Thailand og husker bare at det var kaldt, mørkt og litt vanskelig å ta innover seg det nye stedet.

– Mamma og søsteren min kom til Svalbard ett år før meg. Faren min kom enda før dem igjen.

Mange husker ham sikkert fra scenen på ulike kulturarrangementer i byen. Han sang, gjerne ballader med band og annet komp i ryggen. Det begynner å bli lenge siden.

– Det ble ikke tid til kulturskolen og så blei det bare borte, sier han.

– Savner du det?

– Ja, litt. Selve syningen savner jeg ikke, for jeg synger jo fremdeles, og å synge på badet kan være like artig. Men jeg savner kanskje å kunne utvikle meg med profesjonell hjelp.

I fjor vår fullførte han videregående i Longyearbyen. Nå jobber han for Spitsbergen Travel for å få nok praksis til å kunne søke seg inn på studier i hotelledelse ved Universitetet i Stavanger.

– Hovedsakelig har jeg kontrakt på Rabalder, men jeg jobber også på hotellene. Det er kanskje fordelen med jobben, å kunne variere, sier Chirawut.

Når Svalbardposten kommer, setter han ut stearinlys på alle bordene i kafeen og gjør klar til åpning. En kokk kommer innom med blomkålsuppe og heller i gryta.

På Rabalder er dagene ganske rolige, mens tempoet kan bli høyt i hotellenes restauranter.

– På hotellene skjer det mye. Da kan det være godt å komme tilbake hit. Her trenger jeg ikke å stresse så mye, sier han.

I februar skal 19-åringen søke om studieplass. Førstevalget blir hotelledelse, andrevalget industriell økonomi og teknologiledelse.

– Det er litt morsomt, for det er to helt forskjellige ting. Jeg har ikke bestemt meg ennå, kanskje det kommer etter hvert, sier han.

Chirawut er thailandsk statsborger og må søke som utlending, men har norsk studiekompetanse.

– Rådgiveren på skolen sier at jeg har lik mulighet som andre for å komme inn, sier han.

Foreløpig er det høyeste målet hans å starte sitt eget reisefirma.

– Jeg elsker å reise og være med gjester. Og så har jeg fordeler siden jeg kan både thai og norsk flytende. Jeg ønsker å kombinere Thailand og Norge, sier han.

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!