Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Satser på det søte

Elin Blindheim elsker sjokolade. Nå vil hun «sjokofisere» resten av Longyearbyen også. FOTO: Anders Fjellestad

Satser på det søte

Elin Blindheim (47) har alltid vært kreativ. Men da hun oppdaget sjokolade, tok kreativiteten av.

Tekst:

Publisert:

Du har sikkert sett dem på kafé Fruene. De små sjokoladene i ulike fasonger og farger. Noen formet som isbjørner, andre som hjerter og fjelltopper. Kvinnen bak er Elin Blindheim fra Sunnmøre. I mars flyttet hun og familien til Longyearbyen, og med seg tok hun sjokolademaker-kunnskapene sine.

– Responsen har vært veldig bra. Folk er både ivrige og glade, og det går en del biter, sier Blindheim.

Etter å ha jobbet i reklamebransjen og siden som dekormaler, ville Blindheim prøve noe nytt. Etter å ha kontaktet en sjokolade­maker i Lofoten, fant hun ut at hun ville prøve selv. Hun startet opp sjokoladeriet Choco Plaisir hjemme i Brattvåg. Det gikk bra, altfor bra.

– Jeg drev det i tre-fire år med stor suksess og mye medieomtale. Så bestemte jeg meg for å selge. Det ble rett og slett for mye arbeid, sier hun.

I mars flyttet Blindheim og familien til Longyearbyen. Som med mange andre, var det nærmest ved en tilfeldighet. Familien lette etter sted å feriere, så dumpet hun borti en stillingsannonse hos Fruene. Og vips, så var hun her. Midt i høysesongen.

– Jeg ble kastet rett uti det, men etter hvert har jeg fått muligheten til å lage mer sjokolade. Vi har store planer framover, sier Blindheim uten å ville røpe for mye nå.

Sjokoladen importeres fra Belgia. Deretter smelter hun den og støper den i egne former. En del av sjokoladene har også fyll laget av alt fra frukt og bær til likør, vaniljekrem og karamell.

– Jeg liker å pynte. Utseendet må være tiltalende og pirrende. Men smaken har alt å si. Det nytter ikke at det ser pent ut, om det ikke smaker, sier den blide sunnmøringen.

Jobben i Longyearbyen har gitt henne muligheten til å starte på nytt og utvikle nye smaker og fasonger. Hun prøver seg fram, og lar familie og kollegaer prøvesmake.

– Jeg prøver å utvikle egne Svalbard-oppskrifter, for eksempel med fyll av arktiske bær og svalbardkonjakk.

– Får vi da snart prøve sjokolade med smak av rein og sel?

– He-he, nei foreløpig ikke. Men hvem vet? Alt går an med sjokolade.

Det går mye isbjørnsjokolade på kafeen, men hva er hennes egen favoritt?

– Jeg er veldig glad i en sjokolade jeg kaller «fjellsmelle». Den er fylt med bringebær og vaniljekrem. Og jeg er veldig glad i en mørk sjokolade med karamell og mandel, sier hun.

En travel vinter er over, og nå håper Blindheim å få enda mer tid til å drive med lidenskapen sin.

– Siden jeg kom, har jeg følt meg som en turist, og jeg lar meg overvelde av naturen og vil prøve mest mulig. Nå har jeg har begynt å glede meg til mørketida. Alle sier det er så rolig her da, så da håper jeg å få masse tid til å jobbe med sjokolade.

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!