Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Satser på det søte

Elin Blindheim elsker sjokolade. Nå vil hun «sjokofisere» resten av Longyearbyen også. FOTO: Anders Fjellestad

Satser på det søte

Elin Blindheim (47) har alltid vært kreativ. Men da hun oppdaget sjokolade, tok kreativiteten av.

Tekst:

Publisert:

Du har sikkert sett dem på kafé Fruene. De små sjokoladene i ulike fasonger og farger. Noen formet som isbjørner, andre som hjerter og fjelltopper. Kvinnen bak er Elin Blindheim fra Sunnmøre. I mars flyttet hun og familien til Longyearbyen, og med seg tok hun sjokolademaker-kunnskapene sine.

– Responsen har vært veldig bra. Folk er både ivrige og glade, og det går en del biter, sier Blindheim.

Etter å ha jobbet i reklamebransjen og siden som dekormaler, ville Blindheim prøve noe nytt. Etter å ha kontaktet en sjokolade­maker i Lofoten, fant hun ut at hun ville prøve selv. Hun startet opp sjokoladeriet Choco Plaisir hjemme i Brattvåg. Det gikk bra, altfor bra.

– Jeg drev det i tre-fire år med stor suksess og mye medieomtale. Så bestemte jeg meg for å selge. Det ble rett og slett for mye arbeid, sier hun.

I mars flyttet Blindheim og familien til Longyearbyen. Som med mange andre, var det nærmest ved en tilfeldighet. Familien lette etter sted å feriere, så dumpet hun borti en stillingsannonse hos Fruene. Og vips, så var hun her. Midt i høysesongen.

– Jeg ble kastet rett uti det, men etter hvert har jeg fått muligheten til å lage mer sjokolade. Vi har store planer framover, sier Blindheim uten å ville røpe for mye nå.

Sjokoladen importeres fra Belgia. Deretter smelter hun den og støper den i egne former. En del av sjokoladene har også fyll laget av alt fra frukt og bær til likør, vaniljekrem og karamell.

– Jeg liker å pynte. Utseendet må være tiltalende og pirrende. Men smaken har alt å si. Det nytter ikke at det ser pent ut, om det ikke smaker, sier den blide sunnmøringen.

Jobben i Longyearbyen har gitt henne muligheten til å starte på nytt og utvikle nye smaker og fasonger. Hun prøver seg fram, og lar familie og kollegaer prøvesmake.

– Jeg prøver å utvikle egne Svalbard-oppskrifter, for eksempel med fyll av arktiske bær og svalbardkonjakk.

– Får vi da snart prøve sjokolade med smak av rein og sel?

– He-he, nei foreløpig ikke. Men hvem vet? Alt går an med sjokolade.

Det går mye isbjørnsjokolade på kafeen, men hva er hennes egen favoritt?

– Jeg er veldig glad i en sjokolade jeg kaller «fjellsmelle». Den er fylt med bringebær og vaniljekrem. Og jeg er veldig glad i en mørk sjokolade med karamell og mandel, sier hun.

En travel vinter er over, og nå håper Blindheim å få enda mer tid til å drive med lidenskapen sin.

– Siden jeg kom, har jeg følt meg som en turist, og jeg lar meg overvelde av naturen og vil prøve mest mulig. Nå har jeg har begynt å glede meg til mørketida. Alle sier det er så rolig her da, så da håper jeg å få masse tid til å jobbe med sjokolade.

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!