Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Samtalepartneren

Inger Marie Kvarum hjelper folk ut av vanskelige perioder i livet. FOTO: Christopher Engås

Samtalepartneren

Inger Marie er god å snakke med, enten man har problemer eller ikke.

Tekst:

Publisert:

– Jeg begynte med å studere biologi, men i psykologien fant jeg den biologien jeg liker aller mest: menneskets biologi. sier Inger Marie Kvarum.

Det er gått ni måneder siden 36-åringen kom til Longyearbyen sammen med mannen og deres to sønner. Før familien satte kursen mot Svalbard, jobbet Inger Marie i barne- og ungdomspsykiatrien ved Nordlandssykehuset.

– Både mannen min og jeg hadde lyst på ei forandring, og Svalbard sto høy på ønskelisten. Mannen min studerte her tidligere, og da var jeg på besøk en del ganger. Hele tiden har vi hatt lyst til å være her i en periode, og øyeblikket da dette ble mulig var da mannen min oppdaget jobben hos Sysselmannen hvor han nå jobber, forteller Kvarum.

Familien er over gjennomsnittet friluftsinteressert, og har rukket mye på den relativt korte tiden de har oppholdt seg på 78 grader nord. Skuterne har gått tusenvis av kilometer.

– Det er jo så spektakulært ute i naturen på Svalbard. I vinter kjørte vi skuterturer til eldstemann måtte innrømme at han var litt lei. Men så har vi jo Longyearbyen, som er et studium i seg selv. Den har så utrolig mye å by på, og så er alt kompakt og lett tilgjengelig. Jeg mener alle småbarnsfamilier skulle fått sjansen til å oppleve dette, sier hun smilende.

Hun undrer seg over sammensetningen av folk i Longyearbyen, og finner det multi­kulturelle snittet fascinerende. Politisk er også svalbardsamfunnet noe som hun synes er svært interessant.

– Det er i grunn en miks av ting, et stort eksmperiment, sier hun.

Store eksperimenter stiller ofte krav til menneskene i dem. Og her mener Inger Marie at hun kan bidra. I løpet av høsten og vinteren undersøkte hun behovet for psykolog i Longyearbyen, og fikk tilbakemeldinger som gjorde at hun nå har åpnet eget kontor i ISS-bygget i Sjøområdet.

– Tilbakemeldingene var av en slik art at jeg så det som en mulighet å gjøre noe jeg har tenkt på lenge: Å forsøke noe på egen hånd, sier hun.

Kvarum tilbyr veiledning til de av oss som på et eller annet tidspunkt, og som av en eller annen grunn, måtte slite psykisk. Det være seg livskriser, høyt stressnivå, ved depresjoner, angst eller andre psykiske lidelser.

– Jeg liker å se på meg selv som en slags treningsveileder. For jobben med å komme gjennom vanskelige perioder er det til syvende og sist folk selv som må gjøre. Men jeg kan hjelpe dem til å se ressursene i dem selv og hva de eventuelt kan gjøre for å bedre egen psykisk helse, sier hun, og tilføyer at psykiske problemer ikke er noe å skjemmes over. Også hun, psykologen, har vanskelige perioder i livet sitt som må tas tak i. Det har vi alle, mener hun.

Inger Marie driver i første rekke med samtaleterapi, og det forstår man godt når man setter seg ned med henne over en kopp kaffe. Hun svarer utdypende på alle spørsmål, men følger ofte opp med et eget spørsmål, hvorpå hun lytter nikkende og forståelsesfullt til svaret.

Som en god samtalepartner skal gjøre.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!