Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Reiser ned til mørket

SISTE FARVEL: Margareth Steinkjer fra Snåsa skulle bli på Svalbard ett år, men fikk blod på tann. Det er mange glade for. Fra venstre: tannlege Rolf Johansen, pensjonert tannlege Per Arne Lunkan, tannpleier Randi Stene Pettersen, ny tannhelsekretær Heidi Johansen og kjeveortoped Nils Åge Førsund. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Reiser ned til mørket

Margareth Steinkjer (68) tok pause fra plenklippen i 15 år. Nå er hun klar for å ta opp igjen hagesaksen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.09.2012 kl 08:16

Som tannhelsesekretær har Margareth Steinkjer tatt imot mang en svalbardianer i en tannpine. Om en uke reiser hun på slutt. Noen dager senere er hun pensjonist.

Hun er fra fjell og skog i Snåsa i Nord-Trøndelag. Der venter hus, en sønn og fire barnebarn. I Oslo har hun enda en sønn med to barn. I tillegg har hun tre mål tomt, og da blir det mye plen å slå i løpet av en sommer.

– Da jeg kom hit, var jeg glad for å være uten plen, men de siste åra har jeg savnet våren, sier Margareth.

12. august 1997 landet hun i Longyearbyen. Hun var skilt og hadde to voksne sønner. Ingenting holdt henne tilbake fra ett års eventyr på Svalbard.

– Jeg var sikker på at jeg ikke skulle få stillingen, fordi jeg var for gammel.

Der tok hun kraftig feil, og først nå, 15 år senere, takker hun for seg. Et år var slettes ikke nok. Margareth hadde flere turer å ta.

– Jeg har hatt mye å gjøre. Tiden har gått fort, sier tannhelsesekretæren.

Timeboken er full hver dag. I tillegg må tannlegekontoret ta seg av fastboende, turister eller svearamp som kommer inn som akutte tilfeller.

– Vi smetter dem inn om det er plass, eller så tar vi dem etter arbeidstid. Vi kan ikke si at de må prøve en annen tannlege borti gata.

Hun begynte å jobbe som tannhelsesekretær på Snåsa i 1961. Først på slutten av 1980-tallet tok hun utdannelsen.

– Da fant jeg ut at jeg kunne lære mer og tok tannpleierskolen i Oslo. Det var noe av det likaste jeg har gjort, sier Margareth.

Hun gleder seg til å være i eget hus med egne ting.

– Er det noe du vil savne her?

Margareth puster dypt inn og ser ut i lufta.

– Jeg tror nok at jeg vil savne Svalbard på et vis, men det har forandret seg litt. Første året, da jeg var på sommerferie, gledet jeg meg til å komme opp. Det er borte nå, sier hun og lener seg fram.

– Det jeg kommer til å savne veldig, det er gatelysene her. Jeg bor på landsbygda og ikke i et byggefelt og vi har ikke mye gatelys.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!