Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Radd og sladd

Vegard Faksdal (t.v.) og Kristoffer Grønås er glade for at skutersesongen har ankommet igjen. Det betyr motorisert frihet for ungdommene. FOTO: Christopher Engås

Radd og sladd

Kall dem gjerne radd. Det er nemlig en hedersbetegnelse.

Vegard Faksdal (16) og Kristoffer Grønås (15) innrømmer glatt at de var blant de aller første til å starte opp snøskuteren helt i begynnelsen av november. Noen ganske få centimeter med snø er nok til å få seg motorisert transport i hverdagen.

– Nå går det akkurat å kjøre, sier Vegard som i møtet med journalisten er privatsjåfør for Kristoffer, på sistnevnte sin Arctic Cat 600.

Skutereieren når ikke den magiske alderen før i januar. I løpet av sesongen har han alle planer om å bli godkjent skuterfører.

– Hvor kjører dere når det er mørkt og fortsatt begrenset med snø?

– Det går i å kjøre til og fra skolen. Og så blir det jo en og annen tur til kiosken for å kjøpe nødvendigheter som for eksempel snop, svarer guttene.

– Og årsaken til at dere kjører skuter?

– Det er at det går an å kjøre, og at skuteren er den eneste motoriserte doningen vi faktisk kan kjøre selv. Skuterføre betyr at det blir mye mer frihet for oss.

– Og dere drar vel ut på lengre turer også, selv om det er lite snø?

– Det går jo fint an å kjøre seg en tur til Nybyen hvis man vil, svarer Kristoffer.

Utrykket «radd» blir brukt av enkelte for å beskrive de ivrigste skuterkjørerne. Dette er de som ikke trenger så mange centimeter med snø før de fyrer i gang sine snødoninger. At det slår noen gnister når skuteren treffer småstein, eller barmark som ennå ikke er snødekt, er ikke så mye å bry seg om, mener denne gruppen.

– Man må jo passe litt på når det er så lite snø på bakken. Men vi er godt kjent i og rundt Longyearbyen, og vet hvor det er steiner. Du må gjerne kalle oss radd, det er vi ikke flau over i det hele tatt, sier guttene.

– Og det hender seg at vi opplever en og annen sladd også, særlig der det er glatt, smiler de to.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!