Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Potetene

Jorunn Tove Høiland (t.v.) og Karina Solberg holder på med valget lenger enn de fleste. FOTO: Christopher Engås

Potetene

En bokhandler og en politibetjent blir førsteklasses valgverter.

Tekst:

Publisert:

Vi møter dem mellom folk som kommer for å levere sin forhåndsstemme til lokalvalget. De registrerer, stempler og styrer velgerne til stemmeavlukke og til urnen. Imens ringer telefonen, og de huker nå og da tak i en og annen kollega som går forbi for å gi beskjeder.

– De beste dagene er de som er litt travle, med hyggelige folk som kommer innom, sier Jorunn Tove Høiland (53). Hun har jobbet bak skranken på infotorget til Longyearbyen lokalstyre i tre år, og det siste året har hun hatt selskap av Karina Solberg (42). Begge har bosted Aust-Agder på fastlandet, men Karina er opprinnelig fra Os kommune i Hordaland.

Latteren sitter løst mens damene utfører sine mange oppgaver. Få ansatte i lokalstyret kan skilte med mer varierte arbeidsdager.

– Vi er på en måte hjertet i bygget, og så gjør vi ting som er usynlige helt til vi ikke gjør dem. Vi er vel det som kan kalles poteter i systemet, sier damene samstemt.

Variert er også bakgrunnen til de to. Mens Jorunn var bokhandler på fastlandet, er Karina politibetjent. Sistnevnte er kjapp i replikken når journalisten spør om hva som er likheten mellom politiyrket og det å være konsulent på et kommunehus.

– Det å være politi er også et serviceyrke, så på noen måter er det likhetstrekk, sier hun.

Og servicen de to må yte til folk som kommer innom er også variert. De har fått spørsmål om kryobegravelser, om hvordan besøkende kan skaffe seg jobb og bolig, og blitt forespurt om å lytte til besøkende som har ei historie å fortelle fra 50-tallet.

– Vi blir ofte tatt for å være turistinformasjonen, og fungerer som det av og til. Vi guider folk så godt vi kan, flirer Karina.

For tiden er det ekstra travelt på torget, og det har det vært ei god stund. Valget opptar mye av tiden til damene.

– Vi begynte med valg allerede 1. juli, da forhåndsstemmingen på fastlandet startet. Så fikk vi ei uke opphold, før lokalvalget startet, sier damene som understreker at det hele er hyggelig. Strømmen av velgere gjør at de får litt travle dager, og dermed økt trivsel.

– Er valget her forskjellig fra valget på fastlandet for deres del?

– Å ja. For fastlandsvalget måtte vi pakke stemmer i konvolutter og sende til de aktuelle kommunene. Nå er det enkelt og greit slik at vi registrerer folk, de går inn i et avlukke og velger liste, så bretter de den og slipper den i urnen. Enkelt og greit, sier Jorunn.

Velgere er på ingen måte en ensartet masse. Det har damene fått erfare.

– Det vi får flest reaksjoner på er at det ikke lenger er lov å stryke kandidater fra listene. Noen blir forarget over det, forteller de.

– Og så er det noen som er svært åpne med hva de skal stemme, og vil fortelle, mens andre igjen er svært hemmelighetsfulle. Vi merker også at det å stemme er svært viktig for mange, og det er det jo, legger de til.

– Har dere en oppfordring til velgerne i Longyearbyen?

– Det må vel være at de må bruke stemmeretten. Er du i tvil om hvorvidt du er på øya på valgdagen, så kom innom og avlever stemme nå, sier Jorunn mens hun guider atter en velger til avlukket.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!