Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pol til pol-tvillingene

Nungshi Malik (t.v.) og Tashi Malik forbereder nordpolsledene i en liten leilighet i Vei 232. FOTO: Geir Barstein

Pol til pol-tvillingene

En tverr mor og systematisk utryddelse av ett kjønn førte Malik-tvillingene ut på en eventyrlig reise. Nå ender den i Longyearbyen.

Det startet med en drøm om verdens høyeste fjell, og fordommer som var langt vanskeligere å overkomme.

– Mamma nektet oss å klatre Mount Everest. Hun ville ikke engang høre ordet. Det var strengt tabu for kvinner i India å ville legge ut på noe sånt, sier Nungshi Malik (23).

– I tre år forsøkte vi å overbevise henne, legger tvilingsøsteren Tashi til.

Løsningen ble å trene hardere. De fikk støtte fra far, og gikk kurs etter kurs i klatring og ekspedisjonsvirksomhet. Til slutt ga mor etter og sa ja. De kunne endelig bestige Everest i 2013, som de første tvillingene noensinne. Men det ble starten på noe mye større enn en hvilken som helst bergtopp.

– Vi hadde alt dette adrenalinet i kroppen, og ville bare fortsette. Samtidig hadde vi hørt om fosterutryddelsen som pågår i India, og tenkte: «Hvorfor ikke bruke lidenskapen vår til å få oppmerksomhet om dette?»

India har dystre kjønnsstatistikker. Tallene varierer, men det blir anslått at et sted mellom 100 000 og én million foster aborteres årlig i landet, bare fordi det er ei jente.

– Dette er for jentene som aldri fikk en sjanse. Vi tenkte at dette var en mulighet til å vise at jenter kan. Det ble en sterk motivator, sier Nungshi.

– Hvert år blir 67 000 jenter drept, bare i den staten vi er fra.

For å skape oppmerksomhet om saken, bestemte de seg for å klatre det høyeste fjellet på hvert av de syv kontinentene. Målet ble nådd i desember i fjor, men ikke uten dramatikk. De har mistet venner, falt i bresprekker og stirret døden i øynene flere ganger.

– Vi frykter farene fordi vi har sett dem på nært hold. Men, det er viktig å holde den mentale utholdenheten oppe. Det er den som holder deg gående. Når det står på som verst blir tankene om jentene hjemme, og de enorme, usynlige fjellene de må over hver eneste dag, inspirasjonen vår, sier de.

Tvillingene vakte global oppsikt med bragden. Med dette kom også aksept i India, støtte og muligheten til å ta prosjektet ett stavetak til: Å gå til begge polpunktene på ski.

– Tre dager før vi skulle dra fra Antarktis, hvor vi hadde besteget siste topp i sjufjellsutfordringen, fikk vi penger til å dra til polene. Da fikk vi gått på ski til Sørpolen, sier de, og pakker utrustning i sledene som står i Vei 232.

– For nå mangler «bare» Nordpolen.

Tvillingene er i Longyearbyen, i ferd med å avslutte det monumentale prosjektet. Denne uka flyr de til Barneo ved Nordpolen og skal gå den siste graden inn til selveste punktet. Bare 32 personer har gjennomført en såkalt Last degree explorers grand slam, altså besteget toppene på sju kontinenter samt gått den siste graden inn til begge polpunktene.

–Det er helt surrealistisk å være ved veis ende. Vi håper vi greier det, og at det gir økt oppmerksomhet til saken og jentende der hjemme, sier de.

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!