Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Platåbergmannen

På jobb trener Anders overkroppen, og etter endt arbeidsdag trener han beina opp fjellsiden. FOTO: Kristian Müller Andersen

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Tekst:

Publisert:

De fleste kjenner Anders Magne Lindseth fra Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening. I det han får høre at baksiden denne uken vil handle om Anders uten jakt og fiske, utbryter han med smil om munnen:

– Den mannen finnes ikke.

Og det virker nesten å være sant, for engasjementet er stort. Han anslår å ha mellom 400 og 700 dugnadstimer for foreningen i året. På det som er igjen av fritid går han gjerne en tur opp på Platåberget. Eller skal man si tusen?

– Jeg telte fra 2010 til 2015, da hadde jeg gått tusen turer opp. Etter å ha nådd det, trappa jeg ned på å holde tellinga, sier han.

Det betydde dog ikke færre turer. Målet er å ha under 100 døgn uten fjelltur årlig. Så når var Anders sist på Platåberget?

– I natt. Jeg var oppe en tur etter jobb i går, og så tok jeg en tur til litt senere. Det var fantastisk med lyset fra månen, sier han denne tirsdagen.

Han klarer ikke å si hva som har vært den beste opplevelsen på fjellet. Alle turer er unike, og det hele begynte med en kneoperasjon i 2005. Etter den begynte han å gå i naturen som trening, og han føler seg i bedre form som 60-åring enn han gjorde som 40-åring.

– Og jeg har vel Svalbardrekord i å gå opp til den øverste varden, sier han.

Anders jobber til daglig i Posten, hvor han henter post fra flyplassen og kjører pakkeposten til firmaer.

– Det er en hektisk og hard jobb med mye løfting. Da får jeg styrketrening i overkroppen på jobb, og så går jeg tur etterpå, sier han.

Anders beskriver seg selv som en sjenert kar. Han skulle gjerne brukt mer tid på puben, for å omgås flere mennesker.

– Jeg er ikke typen som tør å by opp til dans, sier han.

– Og jeg har aldri sittet på kafé og drukket kaffe. Da tar jeg heller med termosen og går opp på Platåberget.

Anders kom til Svalbard som bilmekaniker i 1987.

– Det var egentlig helt tilfeldig, jeg hadde aldri tenkt på å flytte hit før. Jeg jobba på et bilverksted i Molde, da en jeg jobba sammen med sa at han hadde fått jobb på Svalbard. Samtidig så jeg stillingen utlyst i avisen, og søkte på den. Plutselig var det jeg som fikk den, og ikke han som trodde han hadde fått den, forteller han.

Anders har ingen planer om å flytte til fastlandet med det første. Siden han kom har han alltid tenkt at han blir værende til han blir lei, og han er nå inne i sitt tjueniende år.

– Jeg reiser kanskje når jeg blir pensjonist om 6-7 år. Da skal jeg hjem til Eide i Nordmøre med hus og hage. Jeg har jo ikke slått plen på tretti år, sier han og ler.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!