Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Piken fra fjøset

Hjemme: Katja Burlutskaya har ikke vært i Usbekistan siden hun flyttet som 19-åring, men har lyst til å vise mann og barn landet en gang i framtiden. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Piken fra fjøset

Katja Burlutskaya (36) har kastrert dyr og tatt imot kalver i fjøset i Barentsburg. Nå har en ny Katja Burlutskaja inntatt samme by.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2012 kl 13:24

Katja Burlutskaya forteller energisk om livet, fra A til N. Lengre kan man vel ikke si man er kommet i en alder av 36. Det begynte i Usbekistan hvor hun utdannet seg til laborant og jobbet med å analysere vann.

– Så kom perestrojka, og i 1994, da jeg var 19 år, måtte vi flytte til Russland siden vi var russiske, sier Katja.

Familien bosatte seg i Zjeleznogorsk i Kursk-regionen. Der var det vanskelig å finne jobb og å få kjøpt bolig. Fire år senere fikk Katjas mamma adresse i Barentsburg. Først jobbet hun i kantina, så ble hun sjef i fjøset med ansvar for alle dyrene. I 2000 spurte mora om Katja ville komme og jobbe der.

– Min drøm da jeg var ung var å bli veterinær, men det var ikke studier for det i Usbekistan. I Barentsburg fikk jeg jobbe med dyr. Vi måtte blant annet kastrere og passe på under kalvingen. Det var spennende, sier Katja.

Da hun bodde i den russiske gruvebyen, hadde de åtte kuer og mellom 400 og 500 griser.

– Det var mye å gjøre, sier russerinnen.

Fire år etter at hun gikk i land i Barentsburg, kom Berit Våtvik fra Svalbard Villmarkssenter til byen og besøkte fjøset.

– Jeg snakket engelsk, og hun inviterte meg til å jobbe med hundene til villmarkssenteret og som engelsk guide. Før jeg kom til Longyearbyen kjente jeg ikke til så mye Svalbard-historie. Berit har lært meg mye, sier Katja.

Nå har hun full stilling som renholds­operatør i ISS med Unis som arbeidssted. Det var der hun fant kjærligheten. Norske Raymond som jobbet i kantina, også han for ISS. Nå er de gift og en familie på tre. Mora flyttet tilbake til Russland like etter at Katja dro til Longyearbyen.

– Jeg har fremdeles kontakt med en mann i Barentsburg. Vi ringes av og til, og det hender jeg er på besøk, sier Katja.

Nå er det også en annen hun vil besøke. Navnesøsteren Katja Burlutskaya som har bursdag på samme dato som henne selv, 25. juni.

– I Russland finnes det en klassekamerater-side, lik Facebook. En dag ville en dame ved navn Katja Burlutskaya bli venn med meg. Jeg ser at hun har samme navn og samme etternavn som meg, så jeg klikker ja. Etter hvert ser jeg et bilde av henne med Svalbard-fjell i bakgrunnen. Så ser jeg at hun bor i Barentsburg og har fødselsdag 25. juni, akkurat som meg. Vi har lyst til å treffes, men så langt har vi ikke hatt mulighet til det, sier hun.

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!