Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Petters polferd

Petter Kinn er opptatt av god vin. Selv mener han å ha funnet fram til en skatt. FOTO: Eirik Palm

Petters polferd

Petter Kinn er ikke som andre Coop-ansatte. På ingen måte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.10.2013 kl 16:58

Du treffer ham ofte. Mens potetgull og husholdningsutstyr dominerer på utsiden av portene, deler Petter Kinn raust ut råd og anbefalinger om vin inne på Nordpolet. Praten går lett mens han sørger for at alkoholkortene våre blir riktig fylt ut, og at tilreisende holder seg innenfor taxfree-kvota.

Vinakademiet

Når utvalget i hyllene plukkes ut, har han en liten finger med i spillet. Ingenting av utvalget på verdens nordligste polutsalg går via innkjøpsavdelingen til Vinmonopolet. Og egentlig er han ansatt i Coop.

– Du kan vel si at ingen har så spesiell Coop-jobb som oss som jobber her, sier 46-åringen.

Fram til tidlig på 2000-tallet solgte han legeutstyr, før han gikk over til jobb i en ideell organisasjon i Baltikum.

Polferden startet i 2005 da han tok fatt på vinfaget på en vingård i Østerrike. Oppholdet varte i fem år, og her utdannet han seg også på Weinakademie Österreich. Selv er han opptatt av at han er fra produksjonsiden og understreker at han har stelt med plantene.

– Jobber du med vin er du aldri utlært. Ingen er utlært i vinfaget.

– Hva ser du etter selv når du skal finne god vin?

– Struktur og druesorter, farge og aroma.

En god årgang

For litt over ett år siden startet jobben på utsalget innerst i kroken på Coop-butikken.

– Kundene spør oss om råd til vinvalg, og vi prøver å variere. Og mange forteller oss bare hva de skal ha til middag, så foreslår vi.

Dessuten er det selveste rødvinsesongen nå. Mørketiden er forbundet med rødvin og stearinlys.

– Hva kjennetegner en god årgang, da?

– En god årgang blir til når det er nok sol og nok vann, og ut mot høsten skal det være tørt, forteller han og tilføyer at de beste vinprodusentene tynner ut inntil 60 prosent av drueklasene så det blir nok næring til de gjenværende.

Lagres

Et slikt år var det i 2010 i Bordeaux. For kjennere skal denne vinen være en skatt, men den bør absolutt ikke drikkes med én gang. Faktisk ikke på ganske lenge.

– Det er lukket og tanninrik, og bør lagres i minst fem år. Men det er en grei investering, vil jeg tro. De fleste viner åpner seg ved lagring.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

IT-sjiraffen

Gjør det morsomt i hverdagen med kostymer.

Kickboksing-ambassadøren

Serbiske Dragan Petrovic kom til Svalbard for under tre måneder siden og er allerede i gang med å starte verdens nordligste kickboksing-klubb.

I sine aller beste dager

Abhay Prakash fra India tar fag ved Unis og tror han nå lever de beste ukene i sitt liv.

Altmuligdamen Åsne

Hun sitter ikke bare på kontoret. I Ny-Ålesund må alle gjøre litt av hvert.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!