Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Peiser på

Marcus trår som regel til med kamera og mikrofon når NRK trenger det. FOTO: Christopher Engås

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Tekst:

Publisert:

Du har kanskje sett ham med kamera og mikrofon i forbindelse med en eller annen hendelse av nasjonal interesse, som for eksempel når det er evakueringer på gang i Longyearbyen. Marcus er «stringer» for statskanalen NRK på Svalbard, og trår til med kamera og mikrofon – når han har tid.

– Da NRK ville ha en kontakt her som kunne gjøre enkle oppdrag for dem, ringte jeg og undersøkte. Jeg har masse utstyr selv, så det ble relativt enkelt å tre inn i den rollen, sier Marcus.

33-åringen er arvelig belastet. Far Harald har jobbet i statskanalen hele livet, og det var ikke til å unngå at noe av NRKs utstyr av og til kom hjem til heimen under oppveksten i Bodø.

– Jeg ble kjent med en del utstyr som pappa hadde, men lærte meg ikke akkurat å filme, forteller han.

Interessen for å produsere egne levende bilder kom da han begynte med dykking sent i tenårene. Senere har utstyrsparken hans utvidet seg betraktelig, og Marcus lager nå videoer på hobbybasis, blant annet for kulturlivet i byen.

For han er egentlig flymekaniker i Lufttransport, og har vært det siden han kom opp 8. oktober 2009. Men livet hans er så mye, mye mer enn jobben. Han har alltid et prosjekt på gang, og et av målene hans er å lære seg noe nytt hvert år.

– I fjor sommer tok jeg for meg kajakkens verden, og lærte meg å håndtere den. Året før kjørte jeg opp til motorsykkel. Jeg klarte det også, sier han og fortsetter:

– I år konsentrerte jeg meg om å bli fullbefaren droneflyger. Det kan være vanskelig å manøvrere farkosten skikkelig, samtidig som man skal ta bilder og film fra lufta. Til neste år blir det undervannsdrone. Jeg har bestilt en modell som blir klar til levering i begynnelsen av 2017, sier han og leter fram vidunderet på ei nettside på mobiltelefonen sin.

Innimellom må Marcus til fastlandet for å fly litt. Han har småflysertifikat, og for å beholde det må han fly minst tolv timer i året. Småfly kan man ikke fly på Svalbard, så da må han til Tromsø Flyklubb for å få utfolde seg.

Marcus snakker på inn- og utpust om alle sine prosjekt. Han har ikke alltid noen god begrunnelse for hvorfor han gjør ting. Men det plager ham ikke.

– En sen kveld på Karlsberger pub fikk jeg og en kompis det for oss at vi skulle ta forkurs for ingeniørutdanning som skulle starte opp i Longyearbyen. Så vi begynte. Han sluttet etter ei stund, men jeg var blant de ni som fullførte. Og jeg studerer fortsatt, jeg prøver nå å bli maskiningeniør gjennom nettbaserte deltidsstudier, sier Marcus.

– Hva skal du bruke ingeniørutdannelsen til?

– Det vet jeg ikke, men jeg har aldri hørt om noen som har hatt for mye utdanning. Nå er jeg på en måte kommet så langt at det er blitt «point of no return». Det er bare å peise på.

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!