Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Paasche på Jan Mayen

Gunn Beate Paasche tar en pause fra hundene for å kokkelere på Jan Mayen i seks måneder. FOTO: Christopher Engås

Paasche på Jan Mayen

Gunn Beathe Paasche sier aldri nei takk til et eventyr.

Tekst:

Publisert:

Det var litt tilfeldig at Gunn Beate Paasche (30) havnet på Svalbard. Hun fikk tilbudet da hun – tilfeldigvis – befant seg på et eventyr i Australia for fire år siden.

– Jeg kjørte rundt i en bil som jeg bodde i, og tok strøjobber som jeg kom over. Så ringte det fra Longyearbyen, og jeg fikk tilbud om å bli kjøkkensjef på Svalbar, forteller hun.

– Jeg måtte si ja. For jeg sier jo aldri nei takk til et eventyr, legger hun smilende til.

Siden har det blitt jobbing på Isfjord Radio og på Fruene for Gunn Beate, som er utdannet kokk fra Godalen videregående skole i Stavanger. Men noe har skjedd siden de første dagene i Arktis.

– Jeg har begynt å prioritere fritiden min mye mer, og har ikke jobbet kveldstid de siste årene. Jeg tjener nok til å klare meg, og drive med det jeg synes er mest givende, forteller hun.

Hennes egen hund Nala og flokken hennes får mye oppmerksomhet. Gunn Beate har fått øynene opp for hundekjøring og de flotte opplevelsene det fører med seg. For hun har alltid vært svak for dyr, og har hatt mange sorter fra hun trådte sine barnesko i Tananger i Sola kommune i Rogaland.

– Vi hadde ikke en gård, men det kunne minne om det. Det var et hus med en meget stor hage, som vi klarte å stappe utrolig mange forskjellige dyr i. Kaniner, katter, marsvin, og hunder. Jeg hadde hest også, og den beitet i hagen noen ganger. En gang forsøkte jeg å kjøpe meg ei ku, men mamma satte en stopper for det, flirer hun.

Gunn Beate skal snart ta seg en pause fra Longyearbyen og hundehobbyen sin, og ta fatt på et nytt eventyr. I oktober reiser hun til Jan Mayen og tiltrer som førstekokk for de i alt 18 personene fra Forsvaret og Meteorologisk institutt som oppholder seg der. Og der blir hun til i april neste år.

– Det blir mye jobbing. I tillegg til ansvaret for maten, har kokkene et ansvar for vaskeriet. Men jeg gleder meg. På fritiden har jeg planer om å studere spansk, strikke en genser og jobbe litt med pedagogikk siden jeg sysler med planer om å bli lærer i framtiden, sier Gunn Beate.

Hun er ikke det minste redd for at isolasjonen skal bli vanskelig.

– 18 personer er akkurat nok til at man kan finne noen man klikker med. Men det er et tett miljø, så det gjelder å legge av seg unoter, som morragrettenhet, sier hun smilende – og innrømmer at hun kan slite med å være en solstråle veldig tidlig på morgenen.

For å unngå å “bli helt sær”, har Gunn Beate valgt å ta seks måneder på Jan Mayen, og ikke et år som enkelte gjør. Deretter blir det Longyearbyen igjen, forhåpentligvis med nok penger til å kjøpe seg leilighet.

– Hvorfor skal du tilbake til Svalbard og Longyearbyen?

– Det er jo her jeg bor. Så jeg håper at noen da kan gi meg en jobb her. Planen er å komme tilbake til Trappers Trail, som er et sosialt og veldig hyggelig arrangement. Det blir hyggelig å se utviklingen til hundene da, sier hun.

Men først skal Gunn Beate Paasche ut på nok et eventyr.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!