Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På reis i egen by

Moa-Maria Kero prøver hele tida å dra hjemover. Det går ikke. Etter å ha farget håret rødt kan hun kanskje kalles Svalbards egen Pippi Langstrømpe. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

På reis i egen by

Moa-Maria Kero (26) drømmer om et hus på landet, men klarer ikke å forlate Svalbard. Det er mindre enn to uker siden sist hun prøvde.

Som så mange andre svenske ungdommer søkte Moa-Maria Kero jobb i Norge for å tjene penger til å reise rundt i verden.

– Jeg var jo en typisk svensk ungdom, sier hun.

Hun hadde lenge drømt om å dra opp hit, men tenkte ikke så mye over muligheten. Så oppdaget hun en bitteliten stillingsannonse fra Kroa i lokalavisa Kuriren i Luleå.

– Da innså jeg jo at jeg kunne jobbe på Svalbard, og ikke bare dra på ferie hit. Jeg søkte med en gang, men hørte ikke noe, forteller hun.

Fire måneder senere, én uke før hun skulle starte i ny jobb i Sverige, fikk hun telefonen som kom til å endre alt. Hun hadde fått jobb.

Først ble Moa ansatt på Kroa, men i dag arbeider hun som bookingansvarlig på Huset. Der elsker hun å fortelle spøkelseshistorie, og noen sanne fortellinger, om det spesielle huset.

– Historien om isbjørnskinnet i restauranten er nok favoritten – om når de spiste isbjørn til lyden av Bjørnen sover, ler Moa.

Men det beste synes hun kanskje er å møte mennesker som har nye historier å fortelle.

– Her er det som å være på en reise konstant. Man kan stå på samme sted og oppleve hele verden, forteller hun om jobben sin.

Selv om hun er rastløs av seg, ser hun nemlig ingen problemer ved å bli lenge på Svalbard.

– Jeg har forsøkt å flytte mange ganger, men det går ikke. En dag vil jeg ha et hus på landet med dyr i hagen. Først må jeg klare å forlate Longyearbyen, sier Moa.

Sist hun prøvde var i august.

– Vi må flytte fra leiligheten vår i Longyearbyen, og tenkte at vi like greit kunne dra hjem. Men det gikk ikke denne gang heller, ler Moa.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!