Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På ingen måte psykiater

Finn fant roen: Finn Tangen liker best å kjøre drosje når han kan guide turister rundt i Longyearbyen-området. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

På ingen måte psykiater

Drosjesjåfør Finn Tangen har noe han vil oppklare.

Det er foreløpig en rolig dag i drosjeuniverset. Finn Tangen er i andrelinja i dag, som betyr at han bare blir kalt opp hvis førstelinja ikke klarer å ta unna henvendelsene. Da har han god tid til å tenke. Og akkurat nå tenker han på det lille bladet som ligger i stolryggen på flyene til Norwegian.

Redaksjon i bladet «n» var nylig i Longyearbyen for å lage et temanummer om Svalbard. 18 mennesker ble intervjuet, og Finn var en av dem. Det vil si, han visste vel egentlig ikke at han ble intervjuet.

– Vi hadde fått i oppdrag å kjøre dem rundt, og prata jo om løst og fast. Så spurte en om hva jeg hadde gjort før jeg begynte å kjøre taxi, sier han.

Finn fortalte at han hadde jobbet innen psykiatrien. Men det er ikke alltid så lett å forklare oppgavene til en miljøterapeut når engelsk ikke er førstespråket. Det endte med at han ble presentert som psykiater i bladet.

– Det har jeg på ingen måte vært. Har du ti års høyere utdanning så sitter du ikke og kjører drosje, sier Finn oppgitt.

Han har tenkt mye på dette i det siste, at folk i Longyearbyen går rundt og tror at han har behandlet personer med alvorlige psykiske lidelser, og beskriver det som «en gave fra oven» at han får forklare seg i Svalbardposten.

– Jeg liker ikke at folk prøver å gjøre seg til noe annet enn de er. Og så hendte det med meg, sier han.

Men nok om hva Finn ikke er.

Han er født og oppvokst i Mosjøen. Faren tok ham stadig med ut på jakt allerede fra 13-årsalderen, og senere flyttet han til Tromsø for å begynne å jobbe som støttekontakt for psykisk utviklingshemmede. Etter en variert karriere innen helsevesenet, hadde han som 60-åring behov for en endring i livet. Han var skilt og lei av arbeidssituasjonen. Et par måneders pause på Svalbard ville være tingen, mente han. Men pausen ble lengre enn planlagt.

– Nå har jeg vært her i halvannet år, og har ingen planer om å flytte ned. Det er noe som setter seg i blodet her oppe, sier han.

Som taxisjåfører er han blant de som vet mest om oss som lever her nord.

– Mye kunne jeg klart meg foruten, og man lærer seg fort å lukke ørene når folk snakker i halvfylla i baksetet. Jeg går ikke og grubler over det folk sier dagen etterpå, sier han.

Det spraker i sambandet hans og en kornete stemme skjærer gjennom lufta.

– Men vi ser mye rart. Det trenger man ikke være professor for å forstå – eller psykiater!

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!