Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Ølkvotesystemet på Svalbard er på trynet

Tanken bak: Andreas Hegermann Riis er bryggerimester på Svalbard bryggeri, og kan ikke tenke seg noe bedre liv enn det i ølets tjeneste. FOTO: Geir Barstein

– Ølkvotesystemet på Svalbard er på trynet

Andreas Hegermann Riis (35) har viet livet sitt til å brygge.

Tekst:

Publisert:

– Det skjer noe helt magisk. Du blander litt malt med varmt vann og får en sukkerlake. Du putter i brun guffe, og det syder og freser og koker. Fra det får du noe så fantastisk som øl.

– Jeg ble så hekta og fascinert første gang jeg gjorde dette, at jeg bare slapp alt jeg hadde i hendene, sier Hegermann Riis, bryggerimester ved Svalbard bryggeri.

– Jeg skulle bli ølbrygger. Fokuset var 100 prosent.

Kort tid etter gikk drømmen i oppfyllelse, og alt gikk slag i slag fra det: Oslo mikrobryggeri, Haandbryggeriet og Grünerløkka brygghus.

Nørding rundt kjemiske reaksjoner og gjærsorter, temperaturer og enzymer. Alt er selvlært, etter timer, dager og år med prøving og feiling.

– Jeg pleier å si at «jeg er øl»; det har blitt en del av meg. Etter hvert skjønner man intuitivt hva som foregår i disse utrolige prosessene, sier Hegermann Riis, som nå – om noen få uker – håper å kunne servere Spitsbergens aller første lokalbrygg.

Det var tanken om øl på en «utpost i det ekstreme» som lokket ham opp fra storbyen til Svalbard på ubestemt tid.

– I utgangspunktet skulle jeg bare være konsulent for bryggerisjef Robert Johansen, men jeg ble såpass tent at jeg rett og slett bare måtte flytte opp. Det er et eventyr, sier han.

Arbeidet har vært preget av motbakker.

Johansen måtte kjempe en mangeårig kamp for å oppheve den urgamle loven som forbød produksjon av alkoholdig drikk på Svalbard.

Nå håper Hegermann Riis at en annen anakronisme fra fordums tider står for tur: kvotesystemet og ølreglene på Nordpolet. «Tullete», kaller han de.

– Det er helt på trynet. Du kan kjøpe så mye vin du bare vil, men du får begrensninger på antall øl. Det er å spenne bein under norsk drikkekultur, og virker mot sin hensikt.

– Og en annen ting er dette med alkoholprosenten, at du ikke har lov til å kjøpe øl som er sterkere enn 4,7. Øl med høyere prosent smaker mer, og det er smaken du er jakt etter. Her har du ikke lov til å kose deg i fjæra med et par bokser sterk IPA, men en litersflaske vodka er ok, sier han.

Hegermann Riis er ikledd godt brukt arbeidstøy og en Batman-lue, og viser entusiastisk rundt det kommende bryggerilokalet ved kaia.

Fire tanker som holder 4000 liter hver er på plass, og han forteller om mye annet som er på vei. Bryggerimesteren viser fram en kran som kan brukes til å tappe ut smaksprøver underveis.

– Drikker man mye som ølbrygger?

– He he. Vi drikker vel like mye som alle andre, men det trenger ikke nødvendigvis å bli fyll av det. Vi smaker litt hver dag, men det er jo som oftest på uferdige produkter. sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

IT-sjiraffen

Gjør det morsomt i hverdagen med kostymer.

Kickboksing-ambassadøren

Serbiske Dragan Petrovic kom til Svalbard for under tre måneder siden og er allerede i gang med å starte verdens nordligste kickboksing-klubb.

I sine aller beste dager

Abhay Prakash fra India tar fag ved Unis og tror han nå lever de beste ukene i sitt liv.

Altmuligdamen Åsne

Hun sitter ikke bare på kontoret. I Ny-Ålesund må alle gjøre litt av hvert.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!