Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nysgjerrig pratmaker

Håkon Lyngøy trivdes veldig godt som renholder på flyplassen i sommer. Nå venter praksistid i helse- og sosialfaget. FOTO: Christopher Engås

Nysgjerrig pratmaker

Håkon Lyngøy (19) ville lære noe nytt, og tok seg sommerjobb som renholder på flyplassen.

Svalbardposten møter en smørblid 19-åring på flyplassen. Han har sin siste arbeidsdag som renholder i sommerengasjement, og har bare gode ting å si om jobben.

Håkon må være å anse som svalbardgutt. Han flyttet til øya jula 2008, og er nå inne i sitt åttende år. Skjønt han har vært lite å se de siste par årene.

– Jeg har gått helse- og sosialfag på Tryggheim videregående skole på Nærbø i Rogaland, og nå skal jeg ut i praksis i Stavanger. I fjor tok jeg meg et hvileår og gikk på bibelskole i Grimstad, sier Håkon.

Han legger ikke skjul på at gudstroa er en viktig del av livet hans. Det har vært gode og ikke fullt så gode dager. De dårlige dagene kommer ofte når han møter motstand, enten fra miljøet rundt seg eller fra ham selv.

– Selvbebreidelse er noe jeg sliter med fra tid til annen. Det går mye på at jeg har tatt dårlige avgjørelser, sier Håkon som med en gang forsikrer om at det er de gode dagene det er flest av.

– De gode dagene kommer når man virkelig får se hva Herren har gjort for oss. Når jeg får lov til å bruke mine ressurser til å hjelpe andre. Det er en kjempestor glede, og jeg gir mye – men får veldig mye igjen, sier Håkon litt tankefull.

Håkon er glad i Svalbard, og en av drømmene hans er å komme tilbake og få seg jobb i samfunnet han delvis vokste opp i. Hvis han skal dyrke en av sine største interesser, snøskuter, kan han bli nødt til å flytte tilbake siden skuter fortsatt er nærmest forbudt mange steder på fastlandet. Men han elsker slalåm, og det er det til gjengjeld bedre muligheter for nede.

På spørsmål om hva han ikke liker, kommer svaret kontant.

– Jeg liker ikke varme. Syden er definitivt ikke noe for meg, for å si det sånn.

Håkon forteller om en tur til Israel sammen med klassen for et par år siden. Første natta ble han liggende på gulvet, med kun et laken over seg.

– Det var så varmt. Det var min eneste tur til sydlige breddegrader. Nå holder jeg meg i Skandinavia, sier han.

Håkon Lyngøy hevder at han er glad i å prate, og det kan Svalbardpostens utsendte bekrefte. Å ta kontakt med folk og slå av en prat har gjort at han er blitt tryggere på seg selv, og så er folk flest hyggelige slik at man sitter igjen med noe etter en trivelig passiar. Å være renholdsarbeider i sommer har også gitt Håkon anledning til å være sosial blant flypassasjerer og gode kolleger.

– Uansett hva man gjør, så lærer man noe. Det har vært veldig trivelig å jobbe med renhold på flyplassen, og nå har jeg lært det yrket også, sier Håkon Lyngøy.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!