Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kom drivende med isen

Unis-student Silje Smith-Johnsen er er snart utdannet glasiolog, en drøm hun har hatt i tolv år. FOTO: Geir Barstein

Kom drivende med isen

Halve livet har Silje Smith-Johnsen (24) blitt forfulgt av frosset vann. Om to uker blir det levebrødet hennes – forhåpentligvis.

Tekst:

Publisert:

– Alt startet egentlig da jeg var 12 år gammel og gikk på ungdomsskolen. Jeg skulle skrive en prosjektoppgave om isbreer. Om hvor pene, flotte og sårbare de er, sier Smith-Johnsen (24), masterstudent i glasiologi på Unis.

Fascinasjonen var sådd. Og vokste.

– Da bestemte jeg meg: Jeg skulle bli isbreforsker. Og nå er det bare to uker igjen til innlevering. Til jeg er ferdig. Herregud…

Til oppgaven har Smith-Johnsen samlet data fra Kronebreen ved Ny-Ålesund, en av de vakreste på Svalbard, ifølge henne selv.

– Vi satte ut kameraer som tok bilder av breen hver halvtime, og satte det sammen til timelapsefilmer slik at vi kunne se bevegelsene. Det siste året har jeg bladd gjennom alle disse og beregnet hastigheten. Hvor fort går den? Hvor mye kalver den? sier hun ivrig.

– Det er faktisk den isbreen på Svalbard som beveger seg raskest, uten at den surger. Vi ser at den har blitt mye tynnere fra i fjor til i år, og prøver å finne sammenhengene, legger hun til.

Isbreer er som en lukket bok. Om de åpnes, kan du lese tusenvis av år med verdenshistorie og samtidig få et glimt inn i framtida. Dette gjør dem spesielt fascinerende, sier den kommende glasiologen.

– Vi kan finne ut så mye om hvordan klimaet har vært på jorda. Og det kan igjen si noe om hvordan det vil bli. Det vi gjør nå, er å lage modeller på kalving. Det påvirker havnivået, men ingen vet nok om det til å forutse hvor mye for eksempel breene på Grønland vil bidra, sier Smith-Johnsen, en selverklært «bergenser forelsket i Svalbard».

Hun flyttet opp fra vestlandshovedstaden fordi isbreene er mye større og mer majestetiske enn på fastlandet. Men etter tre og et halvt år i Arktis er tiden snart omme i takt med Unis-studiene.

– Jeg har sagt opp leiligheten og tror jeg skal flytte nå, men håper at jeg får meg en jobb her oppe. Eller muligheten til å ta en doktorgrad. Jeg har veldig lyst til å bli forsker. Jeg føler meg ikke ferdig med Svalbard ennå.

Dessuten har hun et ønske om å besøke favorittbreen: Peisbreen som ligger litt sørøst for Van Mijenfjorden. Den har, mildt sagt, en karakterisk form på kartet, og mangler bare en sentralt plassert «n» i navnet for å leve opp til det.

– Den har en veldig morsom form! Du må sjekke det på kartet. Dit har jeg et mål om å dra, ler hun.

Silje Smith-Johnsen har bl.a. vært med på å lage timelapsefilm som viser bevegelsene til Kronebreen ved Ny-Ålesund.

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!