Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nordlysjegeren

Men Fred Sigernes springer ikke ut for å ta bilde når det er nordlys over Longyearbyen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Nordlysjegeren

Fred Sigernes fører en evig kamp mot hyttelys i Adventdalen.

Tekst:

Publisert:

Vi er ute for å finne nordlys, men håpet svinner i takt med et økende snøvær.

– Svalbard er egentlig det perfekte sted å studere nordlys. Vi kan se både dag- og nattnordlys, i motsetning til for eksempel Alaska som bare har nattnordlys, sier Fred Sigernes, daglig leder på Kjell Henriksen-observatoriet.

Han er også en Svalbard-veteran som har bodd flere perioder på øya etter at faren kom som helikoptertekniker i 1978.

– Jeg har vært en sånn Lufttransport-kid, sier han og ler.

Han hadde begynt å studere matematikk ved Universtitetet i Tromsø da han ble tatt til side av nordlysguruen Kjell Henriksen. «Det er fysiker du skal bli», var budskapet hans. Og dermed var løpet lagt. Etter ett studieår i Fairbanks i Alaska, begynte han i 1993 på det nystartede Unis som vitenskapsassistent. I 1996 tok han sin doktorgrad.

Vi kjører forbi det gamle nordlysobservatoriet i Adventdalen. Her fikk han sine første innsikter i nordlysets hemmeligheter.

– Om vinteren pleide vi å bo her ute, sier han.

Fred så tidlig behovet for en ny stasjon. Lysforurensingen fra Longyearbyen og stadig flere hytter gjorde det vanskelig å drive målinger. Han begynte å mase på politikerne, og i 2007 sto et nytt nordlysobservatorium ferdig.

– Det var en fin dag. Spranget fra noen kummerlige Moelven-brakker nede i Adventdalen til det flotte anlegget vi har nå, er stort, sier han.

Med en lynrask fiberlinje kan forskere nå sitte hvor som helst i verden og styre instrumenter på observatoriet på Svalbard.

Vi har skiftet til beltevogn. Fred skrur av lysene og bruker bare hodelykta for å navigere de siste hundre meterne.

– Vi er ikke så glade i billys her, sier han.

Instrumentene er følsomme. Først når sola er ti grader under horisonten, slår alle instrumentene seg på. Hovedsesongen er dermed fra november til mars. Inne på stasjonen sørger gode blendingsgardiner for at ikke et lysglimt slipper ut. Men folk har blitt veldig glad i å ha på lys, mener Fred.

– Det er en evig kamp for at folk skal skru av lysene på hyttene sine om natta i Adventdalen.

– Er du glad i nordlys?

– Jeg er ikke en som springer ut for å ta bilde når det kommer. Man blir jo betatt av skjønnheten, men min interesse ligger først og fremst i det vitenskapelige, sier han.

Han er også interessert i å lage gode varslingssystemer. Mobilappen «Auroral Forecast» er lastet ned 10.000 ganger bare på Android-plattformen. I slutten av desember skal den lanseres gjennom et TV-show i Japan.

– I disse dager er det helt topp å se nordlys, bortsett fra fullmånen, sier han.

Offisielt er Fred forsker med spektroskopi som hovedfelt. Men i praksis er han en som ordner opp i alt som trengs, som å lede arbeidet med å installere brannanlegg og restarte maskiner som trenger det.

– Jeg er som en potet, sier han.

– Er du glad for at Kjell Henriksen tok tak i deg den gangen?

– Ja, jeg har aldri angret på at jeg begynte med fysikk, selv om jeg også er fascinert av matematikk og har tatt med meg det inn i fagfeltet mitt, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!