Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Noen har vært misfornøyd med hytta, men jeg synes den er fin

Solveig Oftedal takket ikke nei til en skatt(estilling) på Svalbard. FOTO: Geir Barstein

– Noen har vært misfornøyd med hytta, men jeg synes den er fin

Skatten brakte Solveig Oftedal (62) tilbake til Svalbard.

Svalbardeventyret startet i 1987. Med en mann i gruvene og fire barn, tok Oftedal litt jobber her og der. En deltidsstilling i det daværende Kulturstyret. Ett år i Arbeiderforeninga. Seks måneder hos Sysselmannen.

– Og så reiste vi ned igjen til en jobb i skatteetaten og hus i Lofoten, sier hun.

Der ble de, lenge. Men da muligheten for en større skatt bød seg i november i fjor, slo hun til. Nå er hun sjef, eller underdirektør som det offisielt heter, for skattekontoret.

– Vi liker oss så godt her. Det er et hyggelig samfunn som er rikt på flinke folk, sier hun, men understreker at de aldri mistet svalbardtråden gjennom åra. En hytte Bjørndalen, hvor hun liker å sitte og se på havet, var hele veien et fristed fra fastlandets kjas og mas.

Med sine uvanlige linjer har bygget vært gjenstand for en og annen kontrovers.

– Noen har vært litt misfornøyde med den hytta, fordi den «bryter med byggestilen» i Bjørndalen. Men jeg synes den er fin. Det er mange ting som «bryter» her oppe, sier hun.

Å arbeide med skattespørsmål på Svalbard er ikke nødvendigvis en enkel oppgave. Det synes hun gjør jobben ekstra spennende.

– Vi må jobbe på et bredt felt, både fordi vi har ansvar for befolkningsregisteret og et stort faglig felt. Vi må forholde oss til både fastlands- og svalbardbeskatning, sier hun.

Men det er nok ikke helt fritt for frustrasjoner. Mange har i løpet av de siste månedene fått Oftedal på tråden.

– Alle som kommer opp hit har jo lyst til å komme i befolkningsregisteret, for å få spritkort, jaktrettigheter, muligheten til å kjøre skuter over større områder, også videre.

– Men når de flytter ned igjen, har de ikke den samme motivasjonen for å melde flytting bort herfra, sier hun.

Mye av den samme problematikken gjelder også nåværende fastboende, som ikke alltid er like flinke til å varsle byråkratiet om hvor vindene fører dem. Noen ganger står både to og tre urelaterte navn oppført som beboere på den samme adressen.

– Derfor er det ganske mange som får en telefon fra meg, med spørsmål om hvor de egentlig holder til, ler hun.

Åremålet som skattesjef varer maksimalt i seks år. Hun er spent på framtida.

– Det er synd at Store Norske sliter, også får vi håpe at vi finner en fornuftig vei ut av det. Men jeg har vært igjennom omstillinger her oppe før, og det finnes alltid en løsning, sier hun.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!