Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mørk i lyset

Inger-Johanne Mørk (18) er fra Spydeberg i Østfold, men mest fra Svalbard. Det er mellom fjellene her hun har funnet stemmen, og sangen. FOTO: Birger Amundsen

Mørk i lyset

Selv hvor mye det enn kribler, trives Inger-Johanne særdeles godt på scenen. Det vil garantert føre henne sørover, men hvem vet hvor langt?

Tekst:

Publisert:

– Jeg er veldig glad i å stå på scenen. Det er en ubeskrivelig følelse, et adrenalinkikk iblandet nervøsitet. Å ja, jeg koser meg veldig.

Inger-Johanne Mørk hører til dem du alltid ser i Longyearbyen. Der hvor det er en scene og noen lyskastere, der dukker hun opp. Sist det skjedde var onsdag under Polarjazz-vorspielet på kulturhuset, hvor hun sang Tom Waits-låten «Take It With Me». Og tre dager tidligere under den årlige Ungdommens kulturmønstring, UKM. Da både sang og pratet hun.

Hun var ni år gammel da hun i 2004 kom til Longyearbyen sammen med familien. Faren, Torgeir Mørk, er meteorologi­ansvarlig på flyplassen og et ihuga revymenneske. Det er nok derfra det meste kommer, antar hun.

Hun går siste året på videregående og er rødruss til våren. Og da er det vel at det store alvoret senker seg over jenta.

– Ja, hva nå? Jeg er ikke sikker, men jeg tror at jeg skal være her i et år og gjøre det jeg har lyst til å gjøre. Ha et tenkeår. Jeg tror det.

Longyearbyen er et særdeles tett lite samfunn, hvor noen hver til tider kan få pustebesvær. Inger-Johanne innrømmer at hun kjente det snøre seg til da hun skulle begynne på videregående.

– Da var det helt klart for meg at jeg ikke ville være her. Men så snudde det.

– Hva skjedde?

– Jeg husker ikke.

– En gutt, kanskje?

– Nei, ikke på det tidspunket. Tror jeg.

– Hva har så Svalbard gjort med deg?

– Puh, det var et vanskelig spørsmål. Eeh, jeg tror at Svalbard har gjort det lettere for meg å reflektere over ting, og å engasjere meg. Særlig politisk.

Høsten 2009 var hun med på å blåse liv i AUF, og ble valgt inn som sekretær.

– I og med at Longyearbyen er så åpent, er det enklere å få øye på det man er fornøyd med og det man ikke er så fornøyd med. Og så er man kanskje ikke så redd for folk, fordi her kjenner man alle.

Inger-Johanne har alltid likt å underholde, og startet med sine første trall allerede som jentunge. I 2005 begynte hun å ta sangtimer på skolen, og har siden vært med i det som er i Longyearbyen. Søndag deltok hun på UKM for niende gang. Fire ganger har hun kommet videre til fylkesmønstringen i Troms, for tre år siden endog hele veien til UKM-landsfinalen i Trondheim.

Inger-Johanne antyder noe om utlandet, at hun kan tenke seg å studere ved LIPA. Liverpool Institute for Performing Arts, altså.

– Det er krevende å komme inn der. De tar inn få elever i året, og du skal være steikende god for å komme inn. Men det er lov å prøve seg.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!