Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mørk arbeidsuke

Therese Westheim og Anders Myhre har stortrivdes under sin uortodokse arbeidsuke i Arktis. De gleder seg til å komme tilbake til Svalbard når det blir lyst igjen. FOTO: Christopher Engås

Mørk arbeidsuke

14-åringene Therese Westheim og Anders Myhre reiste til Svalbard i mørketiden for å ha ei spesiell arbeidsuke.

Tekst:

Publisert:

Det har vært de til nå mest spesielle skoledager for de to niendeklassingene fra Haugsbygd, noen kilometer øst for Hønefoss i Buskerud. Da de fikk beskjed om at de kunne tilbringe arbeidsuka hvor som helst, bare de var i jobb, fikk de en idé.

– Faren til Anders, Trond Myhre, er snekker og jobber med å pusse opp gruvelageret i Sverdrupbyen. Han var positiv til å ta oss med til Longyearbyen ei uke, og da var valget ganske lett, sier Therese som i likhet med Anders aldri har vært på øya før.

I gruvelageret har de to, som er bestevenner, jobbet iherdig med å beise tak og vegger. Noen utvidet snekkererfaring har de ikke, så en del rydding etter de vante folkene har det også blitt.

– Men det har vært ei kjempefin uke. Det er en morsom gjeng å jobbe sammen med, vi har vært med på Svalbard Turns fotballtrening, og så har vi fått sett en del veldig spesielle ting, sier de to.

Skjønt det å «se» er å ta litt hardt i. Begge har merket godt at det er mørkt hele tiden, uten at det plager dem nevneverdig.

– Jeg føler at jeg er blitt vant til mørket på bare ei uke, og skulle nok klart å leve her gjennom den mørke årstiden, sier Anders og får samtykkende nikk fra venninna si.

Hjemme i Haugsbygd lever de to aktive liv. Therese spiller i følge henne selv fotball 25 timer i døgnet, er fast på Haugsbygd IF sitt jentelag, og spiller også på kretslaget til Buskerud.

Anders er også glad i å spille fotball, men er enda mer glad i å konkurrere i terreng-sykling. Og denne aktiviteten er noe han ser muligheter for på Svalbard.

– Pappa har lovet oss en tur tilbake hit til våren. Da håper jeg det skal bli muligheter til å få prøve ut en del aktiviteter som er vanskelig å utføre nå. Terrengsykling og skuterkjøring er to av de tingene jeg gjerne vil prøve her, sier Anders.

– Jeg er mest interessert i å være med på snøskutertur. Men det blir nok mye hyggeligere når det blir lyst igjen, sier Therese.

For å dokumentere hva de har gjort i arbeidsuka si, har Therese og Anders tatt en god del bilder. Disse skal settes sammen til en presentasjon om uka på Svalbard, og de regner med at det blir mange spørsmål. Det blir også mye å fortelle.

– Det blir jo litt kult å fortelle om at vi måtte ha med våpen når vi gikk utenfor bygrensen, sier Therese og ser på mauseren som står i vinduskarmen på gruvelageret.

– For hvis man hadde kommet gående med et gevær på ryggen i Hønefoss, så hadde man ikke kommet langt, legger hun til.

– Har snekkerfaget gitt dere mersmak?

– Nja, det vet jeg ikke. Men vi vil tilbake til Svalbard så snart som mulig, sier Therese og Anders.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!